Posao za starije od 40

668

U Zagreb ‘stižu’ profesionalne dadilje! U sklopu projekta Europske unije u Zagrebačkoj županiji će 60 nezaposlenih žena starijih od 40 godina dobiti priliku postati profesionalna dadilja.

dadiljaTime bi se, između ostalog, doprinijelo i rješavanju problema brojnih roditelja koji djecu ne mogu upisati u vrtić. Za nekoliko mjeseci na tržištu rada u Zagrebačkoj županiji naći će se 60 profesionalnih dadilja. Projekt je to Europske unije u sklopu IPA programa, koji provodi Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije.

Za starije od 40 godina
“Agencija je vodeći partner projekta, a radimo još sa Zavodom za zapošljavanje i pučkim otvorenim učilištima u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić Gradu”, objašnjava Zlatko Herček, direktor Regionalne razvojne agencije.
Tečaj počinje tijekom veljače, a ovi prvi bit će besplatni.
“Cilj je osposobljavanje 60 dadilja, a za početak tečaja preferirat će se žene starije od 40 godina, samohrane majke i koje su već duže vrijeme na burzi rada”, kaže Herček.
Morat će se odabrati 60 žena od njih otprilike 4000 koliko ih je prema zadnjim podacima u Županiji i to u dobi od 39 do 59 godina.
“Po završetku tečaja to im se upisuje u radnu knjižicu i nakon toga može se otvoriti obrt ili poduzeće za čuvanje djece”, kaže Zlatko Herček.
Zagrebačka županije je za provođenje tog projekta osigurala Regionalnoj razvojnoj agenciju oko 30 tisuća kuna. Projekt bi sljedećih godina nastavila provoditi pučka otvorena učilišta koja bi taj program certificirala. A Pučko otvoreno učilište Samobor to je već i napravilo.

Preporuka za čuvanje

“Jedini smo zasad certificirali taj program, i to još na ljeto. Ministarstvu obrazovanja treba oko šest mjeseci da program certificira i drugi gradovi sad na našem primjeru znaju što sve treba za certifikaciju”, objašnjava Ana Marija Crnojević, ravnateljica POU Samobor.
Kako kaže Crnojević, reakcije ravnateljica vrtića na taj program su pozitivne i kažu da kad dijete ne uspije proći listu za upis u vrtić – roditelji ih uvijek pitaju mogu li im preporučiti nekoga za čuvanje.
“Sad će ih moći uputiti na dadilje koje rade i po pedagoškim programima iz vrtića”, smatra Crnojević. piše