Razlika među spolovima

794

Otkrili zašto muškarci umiru ranije.To što je biologija žena i muškaraca ponešto različita i činjenica da žene češće odlaze liječniku činilo se kao razumno objašnjenje razlike u dužini života među spolovima. Sad je ipak otkriven glavni krivac.

Pušenje je glavni razlog zbog kojeg muškarci u prosjeku umiru ranije od žena širom Europe, tvrdi se u novom istraživanju. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije otkrivaju da su bolesti povezane s pušenjem odgovorne za 60 posto razlika u dužini života u većini zemalja.
U Hrvatskoj tako ima tri puta više žena starijih od 85 godina nego muškaraca koji su doživjeli ovakvu starost. Nakon pušenja, pretjerivanje s alkoholom uzrok je 20 posto dispariteta, piše u časopisu Tobacco Control.
U 30 europskih zemalja smrt zbog različitih uzroka bila je češća kod muškaraca nego kod žena. Međutim, nije u svim zemljama razlika tako velika, što ukazuje da je razlika posljedica nekih navika, i uglavnom povezana s pušenjem.
Pušenje je krivac za 40 do 60 posto razlika u smrti među vršnjacima različitog spola u svim zemljama, izuzev Danske, Portugala i Francuske, gdje je omjer manji, te Malte, gdje je daleko veći i iznosi preko 70%.
Dr. Gerry McCartney, voditelj istraživanja pri britanskom Medical Research Council, kaže: “Ova studija pokazuje da razlika nije tek posljedica biološke razlike između muškaraca i žena. Razlike između zemalja ukazuju da je ovo posljedica društvenih navika, i to uglavnom onih povezanih s pušenjem.” piše