Naporna menopauza je IN

739

Valunzi štite od raka dojke. Neugodni valovi vrućine koji prolaze kroz tijelo žena u menopauzi, poznati i kao valunzi, smanjuju šanse za pojavu raka dojke za 50 posto. Utjehu ispaćenim ženama šalju američki znanstvenici.

menopauzaŽene kojima simptomi menopauze zagorčavaju život ipak imaju koristi od promjene koja ih muči – jer simptomi ih zapravo štite od bolesti kasnije u životu.
Rezultati nove studije pokazuju, što su simptomi menopauze jači to je manji rizik od najčešćih oblika raka dojke. Ovo ukazuje da nedostatak nekih hormona, koji uzrokuju niz simptoma menopauze, također smanjuju šansu da dobijete tumor.
Procjenjuje se da žene u menopauzi koje pate od učestalih valova vrućine tijekom dana imaju i do 40 posto manje estradiola – oblik hormona estrogena. A estrogen je poznati faktor u razvoju nekoliko oblika raka dojke.
Znanstvenici sa Sveučilišta Washington i Fred Hutchinson Cancer Research Centre, iz Seattlea, utješit će tako milijune žena koje muče simptomi menopauze, kao što su valunzi i preznojavanje. Ovu neugodu, koja se javi par puta na dan i traje od tri do šest minuta, svakodnevno osjeti tri od četiri žena u menopauzi.
Neke se žene noću toliko znoje da moraju ustati i promijeniti plahte. Uz to dolazi i depresija, promjene raspoloženja, umor i glavobolja. Srećom izgleda da sve to prati, pokazuje novo istraživanje, i pedeset posto manja šansa za razvoj raka dojke. piše