Imali smo krivu terapiju!

817

Sačuvajte kosti bez rizičnih terapija. Za one s krhkim kostima do sada se uglavnom preporučivala terapija estrogenom, dodacima kalcija i lijekovi poznati kao bisfosfonati. U zadnjih deset godina shvatili smo da sve tri terapije štete. Što sad?

kostiEstrogen održava zdravlje kostiju, no s početkom menopauze razina estrogena opada. Zbog toga žene postaju sklone razvoju osteopenije ( blažem slabljenju kostiju), i osteoporozi (značajnom gubitku koštanog tkiva). Mršavije žene te one koje imaju genetske sklonosti u obitelji sklonije su razvoju bolesti. Rizični faktori su i konzumacija alkohola, pušenje, kofein, prehrana siromašna kalcijem, nedostatak tjelovježbe te slabo izlaganje suncu. Dosada se uglavnom preporučivala terapija estrogenom, dodaci kalcija i lijekovi poznati kao bisfosfonati. Međutim, u zadnjih 10 godina uočene su opasne nuspojave estrogenske terapije kao što je povećani rizik od raka dojke, srčanog udara i moždanog udara. Ovog ljeta stigla je i vijest da dodaci kalcija doprinose većem riziku od srčanog udara. I na koncu isplivala je i informacija da dugoročno uzimanje bisfosfonata čini kosti slabijima.
Što onda raditi da bi sačuvali kosti?
Prije svega, najvažnija je prevencija:
Vježbe s utezima štite kosti.
Vrlo je koristan i redovit program umjerene tjelovježbe kojeg ćete provoditi tijekom cijelog života.
Važno je i održavanje zdrave težine.
Redovito jedite namirnice bogate kalcijem i vitaminom D ( vitamin D uglavnom ćete priskrbiti izlažući se suncu)
Nemojte pušiti.
Alkohol konzumirajte umjereno. Slično treba biti i s kofeinom.
Otiđite kod liječnika na pregled kostiju kako bi vidjeli u kojem su stanju vaše kosti.
Kad napunite 65, a spadate u grupu s malim rizikom ( ili čim napunite 50, a spadate u grupu s velikim rizikom), zatražite testiranje kostiju na mogućem znakove osteopenije i osteoporoze.
Liječnik će vam propisati prehranu i potrebne terapije ukoliko su se pokazali znakovi bolesti. Vi nastavite s preporučenim životnim stilom bez obzira na životnu dob. piše