Riješite se anemije

1031

Povisite razinu željeza u krvi. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke. No da li tjelovježba ima kakvog utjecaja na apsorpciju željeza?

Ljudi koji pate zbog kroničnog nedostataka željeza, u sklopu terapije, najčešće piju tablete za željezo, svakodnevno jedu piletinu, ribu i junetinu uz zelenu salatu, krastavce ili papriku. Piju i različite kombinacije s crvenim vinom kojeg obogaćuju medom ili čajem od koprive. Je li to dobar put izlječenju?

Taktika je dobra no prije svega trebali otkriti koji je uzrok anemije, posebno ako je izmjerena vrijednost željeza vrlo niska. Umjerena tjelovježba i boravak na svježem zraku mogu imati povoljan učinak na krvnu sliku pa svakako nastojte provoditi na svježem zraku što više vremena.

Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

Dva su oblika prehrambenih izvora željeza: izvori hem željeza: meso, školjke, riba, piletina te izvori ne-hem željeza: žitarice i povrće. Hem željezo u organizmu lako se apsorbira, dok ne-hem željezo organizam ”upija” manje učinkovito. Ne samo da je ne-hem željezo slabije bioraspoloživo, već je apsorpcija dodatno inhibirana fitatima, supstancama koje se nalaze u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C.

Ipak, valja imati na umu da prehrana bogata žitaricama i povrćem, koja isključuje meso, može povećati vjerojatnost razvoja nedostatka željeza pa i anemije. piše