Rušenje granica

829

Obnova jajnika omogućit će ženama rađanje nakon 60-e. Znanstvenici su ustanovili da ubacivanjem određenog tipa matičnih stanica u neplodne ženke štakora u samo dva tjedna mogu povratiti funkciju njihovih jajnika te tvrde da bi iste rezultate mogli postići i kod žena.

60bybe

Istraživanje je vodio dr. Osama Azmy iz Nacionalnog istraživačkog centra u Kairu, Egipat. Da bi povratio funkciju jajnika laboratorijskim štakorima koristio je tip embrioničkih matičnih stanica poznatih kao mezenhimalne matične stanice (MSCs). Ovo je dokaz da je tehnika uspješna, no još je dalek put dok se isto bude moglo primijeniti na ženama. Ipak ovaj rad otvara mogućnost da će žene kojima je prerano prestao rad jajnika imati vlastitu djecu,” rekao je dr. Azmy izlažući svoj rad na Svjetskom kongresu plodnosti i sterilnosti u Njemačkoj.

Oko jedan posto žena u svijetu mlađih od 40 godina pate zbog preranog zakazivanja jajnika, stanja koje se često naziva ‘prerana menopauza’ pri kojem se normalna funkcija jajnika prerano prekida. Ove žene prestaju proizvoditi jajašca i nužne hormone, a trenutno ne postoji tretman koji bi im mogao povratiti plodnost.

Ipak, metoda je iz najmanje dva razloga već postala etički upitna. Naime razlog za zabrinutost vezan je uz činjenicu da se izdvajanjem embrionalnih matičnih stanica zapravo ubija embrij. Time se ljudski embrij lišava svake mogućnosti da se razvije u kompletno ljudsko biće. Za one koji smatraju da život ljudskog bića počinje u trenutku začeća, istraživanjem embrionalnih matičnih stanica (ESC istraživanje) krši se načelo kojim se zabranjuje uništavanje ljudskog života i njegovo korištenje u neke druge svrhe, ma kako plemenite bile.

Drugi problem je činjenica da eventualni uspjeh metode može dovesti do poplave zahtjeva od strane žena kojima je prirodnim putem prestao rad jajnika jer su ušle u normalnu menopauzu. One bi uz pomoć ove tehnike teoretski mogle postati majke i nakon 60-e godine života,

Što su matične stanice?

Oplođena jajna stanica ubrzo se počinje dijeliti. Nakon otprilike pet dana diobe kod ljudi se od novonastalih stanica formira sićušna kuglica, takozvana blastocista. U fazi blastociste stanice embrioblasta još nemaju obilježja specijaliziranih vrsta stanica, primjerice živčanih stanica, stanica bubrega ili mišića. Zbog toga ih se naziva matične stanice. A kako se iz njih s vremenom razviju praktički sve vrste tjelesnih stanica, za njih se kaže da su pluripotentne. Na matične stanice se zato gleda kao na mogući neograničeni izvor ‘rezervnih dijelova’. piše