Sedam jasnih simptoma

893

Bol koju nikad ne smijete ignorirati. Glavobolja je obično samo glavobolja, a žgaravica tek znak da ste pretjerali s ljutim umakom. Osim kad to nije slučaj. No kako prepoznati da tijelo signalizira potrebu za hitnom pomoći? Da vam prijeti puknuće slijepog crijeva, srčani udar ili oštećenje mozga?

simptomi_bolestiBol je osjet koji nas upozorava da je u tijelu nešto krenulo u krivom smjeru. Obično vrlo brzo shvatimo o čemu se radi. No ako bol dođe iznenada, traje duže nego obično, ili se tek čini drugačijom nego inače ona postaje razlog za posjet liječniku. Stručnjaci s yahoo.health upozoravaju na sedam sljedećih bolova koje ne bi smjeli ignorirati:

1. Bol u prsima
Kad bi ljudi bolje razumjeli suptilne znakove koje odašilje naše srce mogli bi izbjeći niz ozbiljnih problema. Studije su pokazale da žene osjećaju raznolikije simptome srčanog udara nego muškarci. No postoje tri univerzalna upozorenja da nešto nije kako treba, a osjećaju ih i muškarci i žene. To je bol u prsima koja ne odlazi, pojava gubitka daha, te bilo kakva bol u gornjem dijelu tijela koja se prije nije javljala i ne postoji logično objašnjenje za njenu pojavu. Osjetite li bilo koji od ova tri simptoma odmah nazovite liječnika – ne čekajte.

2. Vrlo snažna glavobolja
Vjerojatno se javlja migrena. No ako nije popraćena s drugim simptomima migrene iznenadna glavobolja može signalizirati aneurizmu mozga. Ovo nenormalno proširenje bilo koje žile, najčešće aorte, u mozgu može procuriti ili puknuti, što brzo postaje opasna po život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

“Puknuće aneurizma može u par minuta uzrokovati oštećenje mozga, stoga liječnika treba nazvati odmah nakon pojave ove izuzetno jake boli,” savjetuje dr. Elsa-Grace Giardina, kardiolog s New York-Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center.

3. Bolno ‘kucanje’ u zubu
Vjerojatno je došlo do oštećenja zubnog živca. ukoliko niste na vrijeme popravili oštećenu zubnu caklinu bakterije su se namnožile i došlo je do kvarenja. Ako zbog straha od zubara zanemarujete odlazak zubaru imajte na umu da ne trune samo zub. Bakterije iz zuba se šire krvotokom i oštećuju srce i pluća.

4. Oštra bol sa strane
Čini li vam se kao da vas nešto ozbiljno ‘šarafi’ s desne strane trbuha, mučno vam je i imate temperaturu, možda je došlo do upale slijepog crijeva. Kod žena je druga mogućnost – cista jajnika. Ciste obično nisu opasne i nestanu same od sebe, no ako dođe do puknuća uzrokuju snažnu bol.

U oba slučaja čeka vas hitni kirurški zahvat. Ne uklonite li upaljeno slijepo crijevo ono može puknuti. Problematičnu cistu također treba odmah izvaditi, jer u roku od nekoliko sati može omesti krvotok u jajnike.

5. Nelagoda u abdomenu koju prati nadutost i plinovi
U zadnjih mjesec dana osjećate se neuobičajeno naduto. Osim toga nemate ni apetit kao nekad. Ako je riječ o novim simptomima, u najgorem slučaju imate rak jajnika. Među ranim simptomima raka jajnika američka udruga ginekologa je uvrstila nadutost, bol u području stražnjeg dijela zdjelice ili trbuha te probleme s apetitom. Osjećate li ove simptome gotovo svakodnevno duže od dva ili tri tjedna upozoreni ste. Ugovorite pregled kod ginekologa i obavijestite liječnika o uočenim simptomima.

6. Bol u leđima i trnci u prstima
Ako ste nedavno kopali u vrtu ili nosili namještaj krivite ove aktivnosti. No ako bol ne prestaje možda bi trebali fizijatru. Možda se ukliještio živac u kralježnici. Ne popravite li štetu mogla bi imati trajno oštećenje živca.

7. Bol u nozi, i oticanje
Zglob vam je posebno osjetljiv na određenom mjestu, vidljivo natečen, crven i povišene temperature. Možda imate duboku vensku trombozu. Poznatije i kao krvni ugrušak. Ne masirajte područje niti pokušavajte riješiti bol dužim hodanjem. Ukoliko se ugrušak oslobodi otplovit će kroz vene i može završiti u plućima te zaustaviti dotok kisika. Odmah posjetite liječnika. Pregled CT-om ili ultrazvukom pokazat će je li riječ o DVT-u. Bolujete li od ovog stanja trebat ćete uzimati terapiju uz pomoć koje bi rastopili ugrušak. piše