Slava Ivančević ima 117 godina

731

Baka Slava Ivančević s beogradske Karaburme najstarija je osoba na svetu – ima punih 117 godina! Ona je čak dve godine starija od Besi Kuper iz Amerike odnosno Marije Gomez Valentim iz Brazila, koje se sa 115 godina bore za prvo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Rođena je pre dva veka u Austrougarskoj, tačnije 10. jula 1894. godine u Bihaću. Izbeglica je iz Bosne i Hercegovine.
Živi u stanu sa ćerkom, koja ima 83 godine, i unukom Mirom. Međutim, Slava nije bila spremna na razgovor s medijima jer je nedavno izgubila sina. Ipak, novinarka Kurira imala je tu čast da nakratko uđe u bakinu sobu i pozdravi se s njom. Slava, iako je doživela tolike godine, i dalje je svesna, reklo bi se da i nema mnogo bora.
Na pitanje: „Kako ste, bako?“, Slava počinje da plače.
– Loše, ne daj bože nikome da izgubi najmilije – priča nesrećna baka i drhtavim rukama briše suze.
– Ne znam ja sad ništa više, ako da bog, biću bolje. Teško mi je da pričam zbog gubitka sina – nastavlja i dodaje da joj je sin preminuo u devedesetoj godini.
Novinarki Kurira odala je tajnu dugovečnosti.
– Svi me pitaju kako sam doživela ovoliku starost. Recept je jednostavan, čašica rakije i mentol bombone – objašnjava i dodaje da niko ne bi trebalo da nadživi svoju decu.
Razgovor prekida njena unuka Mira i moli da baku, koja leži u krevetu, ostavimo da se malo smiri, jer će u suprotnom morati da joj da tablete za smirenje.
– Otkad se pročulo da ima 117 godina, svi žele da joj pomognu, a do juče nismo mogli da izvadimo ni dokumenta. Nakon popisa odmah je u poseti bila opštinska delegacija, svi su želeli da se slikaju s njom, da joj pomažu i ispunjavaju želje. Ni njih nije htela da primi – priča Mira. piše