Automobili za Treću životnu dob

1154

Auto(r) 2010. održan je 20. i 21. ožujka 2010. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i 3. po redu konferencija o dizajnu automobila, druga ikada održana na ovu temu u Hrvatskoj i regiji i najveća ovogodišnja konferencija o dizajnu automobila u Europi.

Auto_dizajnPostoje automobili za različite tržišne niše, za muškarce, žene, obitelji, samce, mlade, bogate, siromašne… Slijede automobili za Treću životnu dob. Do 2025. najrazvijenije zemlje svijeta imati će 20% stanovništva starijeg od 60 godina, a broj starijih od 80 g. će se utrostručiti. Do 2050. Japan će postati najstarija nacija svijeta sa 50 mil. stanovnika treće životne dobi, SAD će isti broj starijih građana imati već 2020. Danas samo Njemački stariji građani imaju kupovnu moć od 316 milijardi Eura, do 2050. ona će porasti za 70 milijardi Eura. Problem je da stariji građani ne žele kupovati proizvode posebno napravljene za njih jer se osjećaju stigmatiziranima. Rješenje je ponuditi starijima nužnu funkcionalnost na stilski prihvatljiv način.
Zadatak je bio dizajnirati osobno prijevozno sredstvo za ljude starije od 60 godina uzimajući u obzir njihove želje, potrebe i mogućnosti. Natječaj je organiziran u suradnji sa studijima produkt dizajna četiri sveučilišta u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu. Žiri se sastojao od govornika na konferenciji Auto(r) – dizajnera automobila i teoretičara dizajna automobila. Između 42 pristigla rada, jednoglasnom odlukom žirija za pobjednika je izabran Zdenko Vukoja, samouki 42-godišnji dizajner iz Lipika. Drugo mjesto osvojio je Darko Marković, student produkt dizajn Megatrend univerziteta u Beogradu, a treće Damnjan Mitić, također beogradski student produkt dizajna, ali sa Univerziteta za umetnost.

piše