Stogodišnjaci i po 10 sati

711

San je tijesno povezan s dugim životom. Spavamo li 10 sati dnevno, doživjet ćemo 100 godina? Ne nužno, no velik broj stogodišnjaka spava 10 ili više sati na dan. Ipak, za zdravlje i duži život dovoljno je i od šest do osam sati po noći.

Muškarci imaju za četvrtinu veće izglede za bolji san nego žene, zaključak je studije objavljene u časopisu Sleep. A želimo li doživjeti 100 valja nam spavati desetak sati? Neki stogodišnjaci spavaju i manje, no među njima je tri puta više onih koji spavaju barem desetak sati dnevno, piše Jutarnji list.

Istraživanje je provedeno u Kini na 15.638 osoba u dobi od 65 i više godina, a među njima bilo je 3.927 osoba u dobi između 90 i 99 godina, te 2.794 stogodišnjaka i onih starijih. Danan Gu s Portlandskog sveučilišta kaže kako je 65 posto anketiranih reklo da je kvaliteta njihova spavanja dobra ili vrlo dobra, te da dnevno prosječno spavaju oko sedam i pol sati.
“No, zanimljivo je da su oni u starijoj dobnoj skupini (od 100 i više godina) imali čak 70 posto veću vjerojatnost da će spavati kvalitetno”, kaže Gu. Dapače, stogodišnjaci i oni stariji tri su puta češće spavali deset i više sati dnevno.
Ipak, svaki čovjek ima različitu dnevnu potrebu za snom. Dok će jedni već nakon pet ili šest sati biti naspavani i tijekom dana im se neće spavati, drugima će trebati osam, devet pa i više sati spavanja. Također se zna da je glavni razlog spavanja mozak, jer se može oporaviti samo kroz san.
Najnovija preporuka, prema kojoj bismo trebali spavati desetak sati dnevno ne bismo li doživjeli stotu, teško je provediva u današnje vrijeme kad se barem toliko mora i raditi. Drugim riječima, umjesto trećine života tako bismo gotovo polovicu trebali provesti spavajući. piše