Pet upozorenja

773

Jasni znakovi kronične neispavanosti, sa snom ste u minusu? Iako toga možda i niste svjesni, vaše vam tijelo daje sasvim dovoljno znakova da ste premoreni. Neki su se toliko navikli na neispavanost da više nisu svjesni važnosti dobrog sna. Osim toga, znanstvenici upozoravaju da manjak sna tijekom tjedna ne možemo tako lako nadoknaditi vikendom. Za to će nam trebati tjedni.

pokazateljJasni znakovi kronične neispavanosti

1. I jednostavne odluke izazivaju smetenost
Kasno u noć pokušavate rezervirati hotel ili let. Iako znate datum i odredište, sitni detalji potpuno vas zbunjuju.
Kad smo umorni teško razlučujemo što je važno, a što nije. Zbog toga nam se i neke jednostavne odluke čine izuzetno kompliciranima. Umorni su i skloniji riziku, te će možda čekati do zadnjeg trenutka očekujući jeftinije karte. I teško će se prilagoditi novonastalim okolnostima.

2. I dalje ste gladni, iako jedete cijeli dan
Neispavanost remeti razinu šećera u krvi te potiče tijelo na manju proizvodnju leptina, hormona koji suzbija apetit, i veću proizvodnju grelina, hormona koji potiče apetit.
Osim toga, umorni ljudi uglavnom biraju hranu lošije nutritivne vrijednosti, primjerice šećer i druge jednostavne ugljikohidrate. Još jedna loša strana neispavanosti je manjak samokontrole, što zna rezultirati i prejedanjem.

3. Svako malo ste prehlađeni
Zbog premalo sna možemo biti ranjiviji na infekcije od onih koji su se dovoljno odmorili. U sklopu jednog istraživanja virus prehlade ubrizgan je zdravim pojedincima koji su dovoljno spavali i onima koji su bili neispavani. Oni koji su spavali manje od sedam sati tri su puta češće razvili simptome nego oni koji su spavali osam i više sati.

4. Plačete zbog besmislenih stvari
Slušate balade i počnete plakati? Možda je vrijeme da ranije odete u krpe. Navale plača ne moraju uvijek imati veze s PMS-om. Bez dovoljno sna svi smo emocionalno ranjiviji. Studije su pokazale da neispavani nemaju odgovarajuće emocionalne odgovore na određenu situaciju.
Ako smo neispavani, možemo se osjećati loše i zato što mozak negativna sjećanja slaže djelotvornije od pozitivnih i neutralnih. Tako kronično neispavani mogu djelovati i kao osobe koje pate od depresije.

5. Postajte jako nespretni
Izlazite iz prostorije i nabijete se u dovratak? Često slučajno prolijete napitak iz šalice? Istraživanja su pokazala da neispavani imaju usporenije i manje precizne motoričke vještine. To je vjerojatno povezano sa sporijim refleksima i manjkom koncentracije, zbog čega ne mogu dovoljno brzo reagirati.
Drugi razlog nespretnosti može biti pojava ‘mikrosna’, koji traje tek sekundu ili dvije, sasvim dovoljno da skliznete s ceste, ispustite čašu ili promašite vrata. piše