Koliko spavate

789

Recept za srčani udar: Pet do šest sati sna. Oni koji zbog napornog rasporeda na poslu i u obitelji kasno idu na spavanje i rano ustaju, trebali bi hitno promijeniti navike. Dugoročna neispavanost povećava šanse za srčane bolesti za 48 posto i one za moždani udar za 15 posto.

spava

Spavamo li manje od šest sati po noći znatno povećavamo rizik od smrti zbog srčanog i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje koje upozorava na općerašireno skraćivanje sna.
Sve raširenija navika sve kasnijeg odlaska u krevet kako bi obavili više poslova ili duže gledali TV, ima ozbiljne zdravstvene posljedice.Istraživanje je pokazalo da oni koji često spavaju manje od šest sati tjedno imaju gotovo 50 posto veće šanse da dobiju srčani udar i 15 posto više šansi da dobiju moždani udar.

Nedovoljna količina sna ometa ravnotežu ključnih hormona, grelina i leptina koji kontroliraju apetit. Neispavani imaju povećanu razinu grelina koja povećava apetit, zato jedu više pa su češće pretili, imaju visoki krvni tlak i dobiju srčane bolesti, a to dovodi do srčanog i moždanog udara.
Žele li ostati zdravi, odrasli moraju spavati barem sedam sati, savjetuju stručnjaci koji su proučavali navike spavanja kod 475.000 sudionika u osam zemalja, uključujući V. Britaniju, SAD, Japan, Švedsku i Njemačku. Svoju studiju objavili su u European Heart Journal.
Profesor Francesco Cappuccio, iz University of Warwick Medical School kaže: “Trend kasnog lijeganja i ranog ustajanja je prava tempirana bomba za naše zdravlje. Treba djelovati odmah.”
Znanstvenici istovremeno upozoravaju da nije dobro ni ako spavate duže od devet sati (osim ako ste tinejdžer) jer bi to moglo ukazivati na premorenost koja je posljedica početka srčane bolesti. piše