Muška menopauza

725

Andropauza vodi u dijabetes, pretilost i bolesti srca. Sindrom nedostatka testosterona vrlo je ozbiljno stanje koje se zbog ignoriranja dijela stručnjaka ne dijagnosticira.

suha_ljuskaJedva ustajem iz kreveta ujutro. Osjećam se polumrtvo, nemam želju za seksom, energija mi je ispod nule i često zaboravljam. Katkada si pišem stvari na dlan da ih ne zaboravim – otkrio je Daily Mailu jedan 45-godišnji Britanac, inženjer na visokom položaju u jednoj elektrotehničkoj tvrtki. Možda zbog ubrzana načina života, a možda i zbog niza drugih utjecaja, sve više muškaraca u četrdesetima i pedesetima osjeća tegobe poput pretjeranog znojenja, zaboravnosti, iscrpljenosti, natečenosti i gubitka libida. Dio stručnjaka takvo stanje naziva muškom menopauzom, odnosno andropauzom.

Mnogi to smatraju kontroverznim, ali stručnjaci u londonskom Centru za muško zdravlje tvrde da takvo stanje ne samo da je stvarno nego je i u porastu. – Naše posljednje istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 10.000 muškaraca, pokazalo je da više od 20 posto njih u kasnim 40-ima i ranim 50-ima pati od andropauze – izvijestio je dr. Malcolm Carruthers, voditelj centra, dodajući da je sindrom nedostatka testosterona vrlo ozbiljno stanje koje se zbog ignoriranja dijela stručnjaka ne dijagnosticira i ne liječi: – Riječ je o stanju koje ozbiljno narušava kvalitetu života, a, ako se ne liječi, dovodi i do brže smrti. Nekoliko je puta dokazano da takvo stanje uzrokuje dijabetes, pretilost i srčana oboljenja. Opadanje razine testosterona događa se s godinama i dovodi do brojnih poteškoća. Mnogi muškarci te promjene osjećaju, ali ih ne žele priznati jer ih doživljavaju kao prijetnju svojoj muškosti. piše