Kako prepoznati prave?

750

Upozorenje! Pojavili se lažni popisivači. Popis stanovništva, čini se, prevarantima je bio sjajna prilika da se lažno predstave i uđu građanima u kuće.

popisivaUpozoravajući na takve slučajeve, iz policije detaljno pojašnjavaju što sve moraju imati pravi popisivači i morate li ih pustiti u kuću. Policija upozorava kako bi Popis stanovništva 2011. mogao ponukati osobe sklone počinjenju kaznenih djela prijevare i lažnog predstavljanja da se “bace na posao”, pa su objavili upute za građane koje će im pomoći da prepoznaju pravog popisivača.

“Svaki od njih sa sobom ima službeno ovlaštenje kojim dokazuje svoj status popisivača. Ovlaštenje treba imati pečat i biti potpisano od strane župana ili gradonačelnika Grada Zagreba kao predsjednika županijskog popisnog povjerenstva odnosno Popisnog povjerenstva Grada Zagreba. Također, svaki popisivač sa sobom nosi kovčežić s logom Popisa, pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima”, pojašnjavaju iz policije.

Građani popisivača ne moraju pustiti u svoj stan ili kuću. Moraju mu samo dati točne podatke koje ih traži, a to mogu učiniti ispred kuće, u stubištu ili dvorištu.

Prevaranti najčešće udarac zadaju starijim osobama, a na području Bjelovara već je zabilježen slučaj lažnog popisivača.
Policija moli da ukoliko smatrate da ste žrtva kaznenog djela obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj telefona 192. piše net.hr