Tajna je u kombinaciji

651

Prehrana uz koju ćete doživjeti 100-tu. To što uz lošu prehranu pijete vitamine, aspirin ili povremeno progutate borovnice ne garantira blistave rezultate. Prehrana koja će vas riješiti povišenog šećera, kolesterola i povlačenja po bolnicama mora biti daleko raznolikija.

prehrnana

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Lund u Švedskoj pokazuje da najbolje djelovanje na organizam ima raznolika prehrana, a ne ona koja sadrži tek pokoju namirnicu s protuupalnim djelovanjem.

Prof. Inger Björck, koja je vodila švedsko istraživanje, kaže: “Rezultati su nadmašili naša očekivanja. Kombinirali smo raznolike namirnice koje imaju protuupalno djelovanje kako bismo vidjeli kako djeluju na prevenciju bolesti. No, nije moguće odrediti koje su namirnice imale veći ili manji utjecaj u prevenciji. A to je i bit. Mislimo da je riječ o kombiniranom djelovanju. Lijek ili neki proizvod djeluju samo na određene simptome, no raznolika prehrana djeluje simultano na niz rizičnih faktora.”

Ispitana prehrana bila je bogata antioksidantima, hranom niskog glikemijskog indeksa, omega masnim kiselinama, proizvodima žitarica punog zrna, probioticima i vlaknima. Dakle, umjesto da se držite uskog izbora vrlo zdravih namirnica, za zdravlje je daleko bolje jesti šarolike obroke koji uključuju razne namirnice, primjerice masnu ribu, ječam, zobenu kašu, bademe, soju i borovnice.

Obroci koji sadrže antioksidante, žitarice punog zrna i vitalne masne kiseline smanjuju rizik od pojave kobnih bolesti, uključujući i srčane, Alzheimerovu bolest i dijabetes.

Ispitana prehrana snizila je loš kolesterol ispitane grupe pretilih osoba za 33 posto, masnoću u krvi za 14 posto, krvni tlak je snižen za osam posto, a rizik od pojave krvnih ugrušaka za 26 posto. Markeri koji ukazuju na upalne procese u tijelu također su bili sniženi.

Nutricionistica Angela Dowden kaže: “Ključno je uvesti ovakvu vrstu namirnica na svoj jelovnik. Ovo dokazuje da zdrava prehrana nije koncentriranje na jednu stvar. To je životni stil, a ne povremeno gutanje zdravih pripravaka. Daleko je vjerojatnije da zdravlje popravlja cijeli niz namirnica koje se izmjenjuju na jelovniku.”

“I ovo istraživanje dokazuje blagotvorno djelovanje mediteranske prehrane. Svaka od namirnica iz ove skupine ima neke zdravstvene koristi tako da je sasvim razumljivo da je cjelokupna prehrana toliko korisna za organizam”, dodala je. piše