Štapići za 10!

674

cimet2Odlični razlozi da jedete cimet. Znanstvena istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod mnogih bolesti, jer može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog kolesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti. Ali nije svaki cimet isti.

Drevne zavodnice, pisao je kralj Salamun, namirisale bi svoju postelju smirnom, alojom i cimetom.

No, jedan od najstarijih začina na svijetu koristio se i u mnogim medicinskim tradicijama svijeta, posebno u ayurvedi. Zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima.

Suvremena znanstvena istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod mnogih bolesti, jer može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog kolesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti.

Cejlonski i kineski cimet

Cimet se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris. Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu.

Ipak, treba napomenuti da nije svaki cimet ljekovit.

Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet).

Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume, porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.

Ljekovita svojstva cimeta
– pomaže kod upala i infekcija
– suzbija širenje leukemije i limfoma
– ublažava probavne smetnje
– regulira količinu šećera u krvi
– pomaže u mršavljenju
– ublažava reumatske bolove
– poboljšava aktivnost mozga
– smanjuje količinu lošeg kolesterola
– uklanja gljivične infekcije
– ublažava menstrualne tegobe

Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija. Antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju žudnju za ugljikohidratima.

Uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg kolesterola. Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro prije doručka uzimali pola čajne žličice cimeta u kombinaciji sa žličicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici u Američkom institutu za poljoprivredu dokazuje da cimet suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma.

Protiv gljivica i bakterija

Cimet ima zadivljujući učinak na uporne gljivične infekcije, koje su često otporne na lijekove. Istraživači na Kanzaškom sveučilištu ustanovili su da je cimet djelotvoran protiv bakterije E. coli.

Zbog njegovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti i kao prirodni konzervans.

Dodajte ga hrani, a on će svojim djelovanjem spriječiti njezino kvarenje i stvaranje bakterija.

Cimet se često koristi u žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja loš zadah, koji je također najčešće uzrokovan bakterijama.

Bolji rad mozga

Istraživanje na sveučilištu u SAD je pokazalo da miris cimeta stimulira aktivnost mozga. Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je koristiti eterično ulje cimeta.

Smršavjeti uz cimet

Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, isprobajte kombinaciju meda i cimeta. Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šalici kave. Napitak podijelite u dva dijela: prvi dio popijte ujutro natašte, pola sata prije doručka, a drugi pola sata prije odlaska na spavanje. Rezultat ćete primijetiti već nakon dva tjedna. piše