Što to znači?

1076

Budite se zbog punog mjehura – razlog za brigu? Česte noćne posjete kupaonici koje prekidaju noćni odmor mogu biti znak urinarne infekcije, kroničnog zatajenja bubrega, dijabetesa i nekih drugih ozbiljnih problema.

zinuo

Učestalo buđenje iz sna zbog mokrenja liječnici nazivaju nokturija ili nikturija. Javlja se uglavnom kod starije populacije, a može biti ili posljedica povećanog unosa tekućine prije spavanja ili nekog ozbiljnog patološkog stanja (npr. dijabetesa, kroničnog zatajenja bubrega, benigne hipertrofije prostate…).

Prema najnovijem američkom istraživanju objavljenom u Journal of Urology noćne posjete WC-u problem su za svakog petog muškarca. Ispitanici su rekli da su primorani dva puta prekinuti svoj san i otići na zahod. Prekidi sna koji se ponavljaju iz noći u noć mogu same po sebi uzrokovati zdravstvene probleme u obliku depresije, kroničnog umora ili padova.

Ipak najvažnije je razlučiti pravi razlog kasnonoćnih posjeta zahodu – ponekad je riječ o previše pića koje smo popili prekasno navečer. Jednostavno možete promijeniti ovaj obrazac tako da ne pijete tekućine najmanje dva sata prije odlaska na počinak.

Nokturija može biti i rezultat starenje, s obzirom da se kapacitet mjehura smanjuje s godinama, a i starije su osobe same sklone bolestima. Od 5.300 ispitanih muškaraca osam posto osoba starih između 20 i 34 godine je prijavilo buđenje iz sna kako bi otišli na zahod, dok isti problem dijeli čak 56 posto muškaraca starijih od 75 godina.

Neki lijekovi mogu nas “natjerati” na češće posjete zahodu, pa tako i noću. Primjerice lijekovi za snižavanje tlaka, diuretici.

Pojačani rizik od nokturije može biti povezan s povećanom prostatom, zdravstvenom povijesti bolesti prostate, povišenim tlakom i depresijom, tvrde stručnjaci Sveučilišta Alabama koji su proveli studiju. Međutim, nije im u potpunosti jasno uzrokuju li ovi problemi nokturiju ili su njen rezultat. piše