Turisti preko 65 godina

665

Turist ste i imate više od 65 godina? E, za vas je javni prijevoz besplatan.

Pitanje zašto se strani turisti stariji od 65 godina besplatno voze Zagrebom zbunilo je Gradsko poglavarstvo, što potvrđuje da Zagreb ne doživljava kao turističku destinaciju

‘Over sikstifaiv, over sikstifaiv’ – najčešća je rečenica kojom, vadeći putovnice, razdragani strani turisti pozdrave djelatnika ZET-ove uspinjače u zagrebačkoj Tomićevoj ulici.

– Što im to znači – pitamo ga dok, uz ironičan smiješak i neznatno sliježući ramenima, pušta grupu turista da se odveze na Gornji grad.

Putovnice na sunce’

– To znači da ovi bogati Rusi, Amerikanci, Japanci… ne plaćaju kartu od četiri kune, koliko inače košta karta za uspinjaču, jer su stariji od 65 godina te kao penzići, prema ZET-ovu pravilniku, besplatno koriste javni prijevoz grada Zagreba – tumači zaposlenik uspinjače koji je želio ostati anoniman. Neki je dan, kaže, ondje bila skupina Amerikanaca. Njihov vodič odmah mu je prišao i rekao: “Ovi su stariji od 65 godina, vožnja gratis”.

– Malo promotrim grupu – prepričava zaposlenik. – Njih tridesetak jest bilo starije, ali preostalih dvadesetak po izgledu lica nije moglo imati više od 40 godina. Odgovorio sam vodiču: ‘Prijatelju, nisu ti oni svi penzići, ajmo putovnice na sunce’. To me ponekad naljuti. Dolaze kao turisti iz Amerike da bi tu uštedjeli pola dolara – odmahuje rukom.

– To je u redu za naše građane umirovljenike, ali zašto to primjenjivati na strane turiste?

– To morate pitati Grad – nasmijao se. – Čista glupost kako se gubi novac. Izračunajte, matematika je zanimljiva – mahnuo je rukom u pozdrav.

Matematika jest zanimljiva. Prošle je godine, potvrdila nam je glasnogovornica Turističke zajednice grada Zagreba Darja Juzbašić, Zagreb posjetilo 650 tisuća stranih turista. Oko 80 posto, dakle njih 520 tisuća, stariji su od 65 godina.

260 tisuća kuna za tramvaj

Ako se svaki četvrti odveze uspinjačom, što je, prema riječima glasnogovornice TZ-a i dvojice djelatnika uspinjače vjerodostojan podatak, dolazimo do 130 tisuća turista koji se besplatno odvezu uspinjačom, a pomnožimo li to s cijenom karte od 4 kune, dobivamo iznos od 520 tisuća kuna koje Grad propušta ubrati. Uz to, ako od 520 tisuća stranih turista starijih od 65 godina njih samo pet posto besplatno koristi javni prijevoz (tramvaj, primjerice, čija karta za sat i pol košta 10 kuna, a vožnja ovisi o tome gdje im je hotel), zaključujemo da se ne naplati još 260 tisuća kuna.

Popust na vidikovac

– Zašto se Zagrebom voze besplatno, morat ćete pitati Grad – kaže Juzbašić. – Posebno je ironično kada je o uspinjači riječ, jer je ona svojevrsna atrakcija, tako je, naime, turisti doživljavaju, a upravo se atrakcije svuda u svijetu naplaćuju. Puno je tih zašto. Primjerice, zašto turistima, nakon što se iskrcaju iz uspinjače, ne naplaćujemo posjet vidikovcu na Gornjem gradu, što je također svjetska praksa, zatim posjet crkvama, katedralama… imali bismo što razmotriti – ogorčeno će Juzbašić.

Strani se turisti, provjerili smo, makar bili i građani treće životne dobi, ne voze besplatno Rimom, Milanom, Bečom, Madridom, Ljubljanom… U Ljubljani, doduše, imaju popust na uspinjaču. Vožnja stoji tri, a turisti “over sikstifaiv” plaćaju dva eura. Dali su im, kažu u tamošnjem turističkom uredu, i jedan euro popusta na vidikovac koji inače stoji tri eura (a kod nas je besplatan).

Iz agencija Generalturist i Kompas Zagreb poručuju da oni unaprijed ne kažu strancima starijim od 65 godina da je za njih gradski prijevoz besplatan, no o tome ih ionako, tvrde, obavijeste turistički vodiči. U ZET-u su nam kratko rekli da provode odluke Grada, pa da pitamo tamo. Pitali smo Grad, usmeno i pismeno, zašto se strani turisti treće životne dobi besplatno voze Zagrebom, zašto ih na neki način kreditira domaće zaposleno stanovništvo i zašto Grad propušta naplatiti minimalno 780 tisuća kuna godišnje? Ne razumijemo pitanje, jedini je (zbunjeni) usmeni odgovor kojeg smo dobili.

‘Svugdje po svijetu plaćamo prijevoz’

Vesela družina Nijemaca obilazila je jučer Trg bana Jelačića, a osim u šetnji zagrebačkim Donjim i Gornjim gradom, njemački turisti uživali su i u vožnji novim tramvajima, kao i u staroj dami uspinjači. I to besplatno. I oni su poput stotina tisuća turista prije njih imali pravo na besplatan javni gradski prijevoz.

Vozili smo se ovim predivnim tramvajima i, naravno, iskoristili priliku da se provozamo uspinjačom. Znali smo da je za nas besplatno, jer su nam to rekli u hotelu, a i vodič nam je to spomenuo. Vi ste zaista gostoljubiv narod. Putujemo s vremena na vrijeme po svijetu, ali nigdje još nismo naišli na potpuno besplatan gradski prijevoz – zadovoljno je rekao 67-godišnji Bernard Eichler iz Dresdena. Oduševljeni turisti nastavili su svoj obilazak prema Gornjem gradu. Uskoro smo susreli i bračni par, Christl i Klausa iz Montane u SAD-u. Sedamdesetogodišnjaci su nam rekli kako su u gradu proveli prekrasna dva dana.

Veliko je olakšanje to što imamo besplatan prijevoz jer se ne moramo brinuti gdje kupiti kartu – kažu Amerikanci Klaus i Christl. ( Sandra Golemac).

piše