Čudesno djelovanje

788

Imate ranu? Smijte se do suza! Smijeh je najbolji lijek jer potiče ozdravljenje ubrzavajući cirkulaciju. Naime, tako se najbolje stimulira dijafragma koja potiče cirkulaciju kod pacijenata s otvorenim ranama na nogama.

smijeh_na_soliciBolesnima najčešće nije do smijeha no smijeh je ipak najbolji lijek.
Nakon petogodišnje studije s pacijentima koji imaju otvorene rane na nogama, znanstvenici s University of Leeds’ School of Healthcare su ustanovili da iskreni smijeh stimulira dijafragmu, koja igra važnu ulogu u poticanju krvotoka po tijelu.
Za razliku od smijeha skupa terapija ultrazvukom čini malo koristi, suprotno onome što su znanstvenici očekivali

Tradicionalna njega medicinskih sestara je također vrlo dobra jer ljudski kontakt najčešće vodi do šala i razgovora koji rezultira smijehom.
U istraživanju objavljenom u British Medical Journal, piše: ‘Zaboravite tehnologiju. Pacijentima s rana na nogama najbolje je propisati kvalitetnu njegu koju će voditi medicinska sestra i povremene provale smijeha!’
Otvorene rane na nogama česte su kod osoba s osobama koje imaju proširene vene ili se slabo kreću, posebno ako su pretile.
Profesorica Andrea Nelson, voditeljica istraživanja, kaže: ‘Kod ovih je pacijenata ključno stimulirati krvotok od nogu prema srcu. Najbolje je to činiti uz pomoć kompresijskih zavoja i čarapa te dobrom prehranom i tjelovježbom. Vjerovali ili ne, nasmijati se od srca također pomaže. To je zato jer smijeh pokreće dijafragmu, a ona krvotok.’  piše