Utjerivanje dugova

993

Čuvajte stare plaćene račune, evo zašto! Iskustvo jedne Puljanke kojoj su odvjetnici koji zastupaju Hrvatsku radioteleviziju pokušali naplatiti račun koji je već davno platila, pokazuje zašto je važno čuvati plaćene račune, ma koliko stari bili.

rauniNaime, jedna Puljanka, čiji su podaci poznati redakciji Glasa Istre, nedavno je dobila pismo zagrebačkog odvjetničkog ureda koji je punomoćnik HRT-a. U njemu joj se, na prilično zastrašujući i prijeteći način, obraćaju zbog neplaćene RTV-pristojbe na ime pokojnog supruga, i to za srpanj, kolovoz i rujan 2009. godine, u iznosu od 234 kune.
“Kako ste rješenjem o nasljeđivanju javnog bilježnika proglašeni nasljednikom iza Vašeg pokojnog supruga te kako ste se prihvatili nasljedstva, istovremeno odgovarate za dugove ostavitelja do visine naslijeđenog dijela. Pozivamo Vas da podmirite navedeno dugovanje ili ćemo biti prisiljeni radi zaštite prava i interesa naše stranke protiv Vas pokrenuti postupak ovrhe koji će Vam prouzročiti dodatne nepotrebne troškove”, piše u njihovom pismu.

Nakon početnog šoka zbog prijetnje ovrhom, gospođa se pribrala i potražila stare račune. “Znajući da mi je pokojni suprug bio toliko pedantan da sigurno nije ništa zaboravio platiti, odlučila sam potražiti račune za navedeno razdoblje. I, srećom, pronašla sam ih”, ispričala je gospođa za Glas Istre.

„Ne znam ja tko je živ, a tko mrtav“

Nazvala je odvjetnički ured iz kojeg je opomena stigla. Nakon što se predstavila i pojasnila da prema HRT-u nema nikakva dugovanja, sugovornica s druge strane slušalice, koja joj se nije predstavila, uz riječi “ne znam ja tko je živ, a tko mrtav”, u nevjerici ju je ipak upitala kako to da je našla račune?! Ne uputivši je što treba dalje učiniti, poželjela joj je ugodan dan i – spustila slušalicu.

“Zbog svoje savjesti ja ću račune fotokopirati i poslati im nazad zajedno s njihovom opomenom, no nije mi jasno što bi se dogodilo da plaćene račune nisam pronašla. Ne bih mogla dokazati da ih je moj muž platio, makar bila sto posto sigurna da je tako”, kazala je gospođa, koja je svoj primjer podijelila s drugima jer smatra da bi drugi mogli nasjesti na ovakve opomene.

“Moja je priča primjer da se radi o čistoj pljački i stoga poručujem svojim sugrađanima da račune čuvaju dok god žive u ovakvoj državi”, zaključila je ogorčena Puljanka.  piše