Utrka s vremenom

659

Spašavaj se tko može – u mirovinu prije novih pravila! U prvih šest mjeseci ove godine 9.544 ljudi požurilo se ranije u mirovinu. Tako su izbjegli stroga pravila prema kojima će se pomaknuti dob za starosno umirovljenje, te će se jače penalizirati prijevremeni odlazak u mirovinu.

S obzirom na deficit mirovinskog sustava, 35 milijardi kuna potrebnih za isplate mirovina u ovoj godini te udjel tih izdataka u ukupnim proračunskim rashodima, ministar financija Ivan Šuker se i prilikom obrazlaganja ovotjednog velikog zaduženja države pozvao na tu stavku. Iako u 2009. nije bilo povećanja mirovina slijedom usklađivanja, u šest mjeseci rashodi za mirovine od lanjskih bili su čak 512 milijuna kuna veći; dosegnuli su 17,5 milijardi kuna (8,2 milijarde kuna više nego što se prikupilo doprinosima), piše Poslovni dnevnik.

Više novca za mirovine otišlo je jer je znatno porastao broj umirovljenika. Prema podacima koje je iznio Šuker, ove je godine novih već 40-ak tisuća. Pojačanom dotoku novih umirovljenika ove godine zasigurno pridonose najave izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO), kojima bi se ubuduće pomaknula dob za starosno umirovljenje, jače se penalizirala prijevremena umirovljenja te bonusima poticao duži ostanak na tržištu rada. Iz podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje već se može razabrati da se u praksi nastoje preduhitriti nova pravila, mada je za prijevremena umirovljenja više razloga.

Najnovije brojke, naime, pokazuju da je u prvih šest mjeseci broj prijevremenih umirovljenja čak tri četvrtine veći nego u prvom polugodištu 2009. Novih korisnika mirovina prema ZOMO-u koji su prvi put ostvarili pravo na mirovinu u 2010. – ne računajući one koji su prvi put ostvarili pravo, ali im je određen predujam – bilo je ukupno 30.720 ili oko 11 posto više nego u isto doba lani.
Povećanju broja umirovljenika ove godine najviše je pridonio upravo porast novih korisnika prijevremene starosne mirovine. Dok ih je u prvoj polovici 2009. bilo 5.425, do sredine ove godine registrirano ih je već 9.544 – dakle, čak 75 posto više.