Već nakon 6 kg manje

724

Gubitak masnog tkiva čudesno djeluje na imunitet. Australski znanstvenici pokazali su po prvi put da čak i skromni gubitak kilograma uklanja mnoge štetne promjene koje se često vide na imunološkim stanicama pretilih osoba, posebno onih s dijabetesom tipa 2.

vaga

Imunološki sustav sastavljen je od mnogih različitih vrsta stanica koje štite tijelo od mikroba, virusa i drugih invazija. Da bi se održalo dobro zdravlje ove stanice trebaju koegzistirati u određenoj ravnoteži. No mnogi faktori uključujući i prehranu i pretjeranu tjelesnu težinu mogu dovesti do neravnoteže i stvaranja stanica koje su opasne za organizam. Već je duže poznato da suvišno masno tkivo, posebno oko trbuha, potiče proizvodnju stanica koje stvaraju upale, a među njima i makrofage.
Nova australska studija pratila je 13 pretilih osoba s dijabetesom tip 2 i opasnim graničnim razinama šećera. Njihova prehrana se tijekom 24 tjedna smanjila na 1000 do 1600 kalorija na dan. Voditelji istraživanja dr. Alex Viardot i prof. Katherine Samaras iz Garvan Institute of Medical Research u Sydneyju uočili su 80% pad stanica koje izazivaju upalne procese te smanjenu aktivnost makrofaga unutar masnog tkiva.
“Ustanovili smo da je i skromni gubitak od 6 kilograma dovoljan da se imunološke stanice vrate u normalu koja je vidljiva kod vitkih ljudi,” zaključili su.
Studija je pokazala i da razina i aktivnost štetnih stanica u masnom tkivu određuje koliko će osoba brzo izgubiti na kilaži. Što im je štetna aktivnost manja to je gubitak kilaže uspješniji. piše