Više štete nego koristi

732

aspirin 75Oprez pri uzimanju aspirina: Provjerite zašto ovaj lijek može biti potencijalno smrtonosan. Rizik od unutarnjih krvarenja uslijed terapije aspirinom kod pacijenata koji su pretrpjeli srčani ili moždani udar znatno se povećava nakon prijeđene 75. godine života, ali on se može smanjiti uzimanjem dodatnih lijekova.

Starijim se ljudima inače preporučuje uzimati aspirin radi bolje cirkulacije te prevencije srčanog udara. Ipak, čini se kako je to potpuno pogrešan savjet. Naime, uzimanje aspirina u te svrhe za starije ljude može biti smrtonosno jer povećava rizik od unutarnjeg krvarenja, pokazuje najnovija studija.

Čak 40 posto starijih od 65 godina redovito uzima aspirin za omekšavanje krvnih žila i bolji protok krvi, ali izgleda kako ta praksa donosi više štete nego koristi. Rizik od potencijalno smrtonosnog krvarenja u toj je skupini ljudi više od 10 puta veći nego u mlađih pacijenata, zaključak je istraživanja Sveučilišta Oxford.

Stariji od 75 godina nipošto ne bi smjeli uzimati aspirin bez dodatnog lijeka, tzv. inhibitora protonske pumpe, savjetuju stručnjaci.

Istraživanje je provedeno na 3166 pacijenata koji su preboljeli srčani ili moždani udar, a kao terapiju za cirkulaciju uzimaju aspirin. Polovica ispitanika bila je starija od 75 godina na početku promatranja koje je trajalo 10 godina. Tijekom tog razdoblja, 314 pacijenata hospitalizirano je zbog unutarnjeg krvarenja.

“Rizik je osobito visok za ljude iznad 75 godina starosti, dok za one mlađe on također postoji, ali je znatno manji. Međutim, i pacijenti iz prve skupine taj rizik mogu smanjiti uzimanjem odgovarajućeg dodatnog lijeka – inhibitora protonske pumpe”, objašnjava profesor Peter Rothwell.

Istraživanje nije dokazalo kako je za povećan rizik od unutarnjeg krvarenja kriv isključivo aspirin, ali je činjenica da je čak polovina hospitaliziranih krvarila upravo zbog toga lijeka, piše Daily Mail.  piše