Vlada popustila

815

Žene će tek za 20 godina ići u mirovinu sa 65. Sindikati su u pregovorima s Vladom i oko mirovinskog zakona osnažili svoju poziciju sa 800 tisuća potpisa građana za referendum o Zakonu o radu. Vlada je spremna na kompromis u izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se prijelazno razdoblje za odlazak žena u starosnu mirovinu sa 65 godina produlji do 2030., a ne do 2020. godine, što je do sada predlagala Vlada.

kolica_za_vonju_po_gradu

Trebao bi se naći i kompromisni prijedlog o penalizaciji prijevremenih umirovljenja, i to tako da se ipak uvažava dulji radni staž pa će muškarci sa 60 godina života i 40 godina radnog staža, a žene sa 55 godina života i 35 godina staža za prijevremeno umirovljenje najvjerojatnije biti kažnjeni s devet, a ne sa 20,4 posto manjom mirovinom.

Oni koji odu u prijevremenu mirovinu sa 15 godina staža i dalje mogu računati na 20,4 posto manju mirovinu.

Takav je mogući kompromis, kako doznajemo, dogovoren u posljednjem krugu pregovora Vlade i sindikata u Ministarstvu gospodarstva.Vlada je jučer samo objavila da je sporni Zakon o mirovinskom osiguranju povukla iz hitne saborske procedure pa se očekuje da će dogovorene izmjene Saboru poslati u obliku amandmana. Premda ministar gospodarstva Đuro Popijač predstavljajući zakon u Saboru također nije spomenuo nikakve izmjene, da će do njih doći dao je naslutiti predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja koji je poručio da nije sve tako crno jer će biti prostora za poboljšanje Vladina zakonskog prijedloga

Neodrživ sustav

Nova pravila za odlazak u mirovinu tako ipak ne vrijede već od 1. listopada. Međutim, dio posljedica novog zakona već je vidljiv jer je većina onih koji su imali uvjete doslovno pobjegla u prijevremenu mirovinu da bi izbjegli maksimalno smanjenje mirovina od 20,4 posto i mjesečno na svojim mirovinama “spasili” tristotinjak kuna. Iako je Vlada popustila sindikatima, premijerka Jadranka Kosor iz Sabora je jučer poručila da će se Zakon o mirovinskom osiguranju sigurno mijenjati jer postojeći sustav u kojem na jednog umirovljenika imamo 1,29 zaposlenih nije održiv.

– Dogovorili smo se s predstavnicima sindikata da ublažimo tempo, ali zakon moramo donijeti – rekla je premijerka i najavila da ta redovita, usporenija procedura “neće trajati predugo”.

Kraj povlaštenih mirovina

Sindikati koji su jučer s galerije pratili početak saborske rasprave o spornom zakonu zadovoljni su dogovorom s Vladom prema kojem će se osnovati zajednička radna skupina koja će idućih mjeseci dati prijedlog cjelovite mirovinske reforme i otvoriti niz pitanja, među kojima je i ukidanje povlaštenih dužnosničkih mirovina.

Najvažniji rezultati

– kompromis: žene će u starosnu mirovinu sa 65 godina ići od 2030. (svake godine dobna granica se sa 60 godina produljuje za tri mjeseca)

– stari prijedlog: žene će u starosnu mirovinu sa 65 godina ići od 2020. (svake godine dobna granica se sa 60 godina produljuje za šest mjeseci)

– kompromis: kažnjavanje prijevremenih umirovljenja s obzirom na godine radnog staža od 9 do 20,4 posto

– stari prijedlog: kažnjavanje za svaku godinu prijevremenog umirovljenja bez obzira na staž smanjenjem mirovine za 0,34 posto, dakle najviše 20,4 posto

piše