Vrijeme za paniku!

717

Noćno buđenje koje zahtijeva odlazak liječniku. Oko 14 posto moždanih udara se javlja tijekom sna, čime se smanjuje mogućnost pravovremenog dolaska do bolnice i liječničke intervencije koja potencijalno može spasiti mozak.

egkNavike koje pridonose moždanom udaru su pušenje, alkoholizam, pretjerana tjelesna težina, povišeni krvni tlak, šećerna bolest i povišene masnoće u krvi. Zbog raširenosti loših životnih navika moždani udar je glavni uzrok smrti u Hrvatskoj.

“Budući da se liječenje ishemijskog moždanog udara mora provesti u roku od nekoliko sati nakon prvih simptoma, osobe koje se probude sa simptomima moždanog udara često ne reagiraju na primljeni tretman jer nije moguće precizno odrediti kada su simptomi počeli”, pojašnjava dr. Jason Mackey sa Sveučilišta Cincinnati.

Moždani udar može nastati začepljenjem krvne žilice u mozgu ugruškom (ishemijski moždani udar) ili pucanjem žilice s posljedičnim krvarenjem u mozgu (hemoragijski).

Ishemični moždani udar je daleko češći, javlja se u oko 75 do 80 posto slučajeva, a nastaje kao posljedica tromboze (stvaranja ugruška u aterosklerotski promijenjenoj krvnoj žili) ili embolije (ugrušak nastao na drugom mjestu najčešće srcu, nošen krvnom strujom začepi moždanu arteriju). Od ukupnog broja ishemičnih moždanih udara oko 60 posto je uzrokovano trombozom, a 15 do 20 posto embolijom (porijeklo embolusa najčešće je iz srca ).

Simptomi moždanog udara uključuju:
◦ iznenadnu slabost ili paralizu lica ili ekstremiteta, osobito na jednoj strani tijela
◦ iznenadne probleme s ravnotežom ili hodanjem
◦ iznenadne probleme s vidom
◦ nerazgovijetan govor
◦ iznenadnu konfuziju ili probleme s govorom ili razumijevanjem jednostavnih izjava
◦ iznenadnu jaku glavobolju bez jasnog uzroka

Hemoragični moždani udar je rjeđi od ishemičnog, oko 20 do 25 posto, od toga oko 15 posto otpada na intracerebralni hematom (izljev krvi u samo tkivo mozga) i 5 do 10 posto na subarahnoidalnu hemoragiju (izlljev krvi u moždane ovojnice). Najvažniji dijagnostički postupci prilikom dijagnoze moždanog udara su CT ili MR.
Rezultati novog istraživanja su objavljeni u časopisu Neurologypiše