Zabrinutima rane dvostruko sporije zacjeljuju

790

Nakon operacije zabrinutima rane dvostruko sporije zacjeljuju. Stres zbog brige koju vam izaziva bolest može usporiti zacjeljivanje rana, pokazalo je novo istraživanje. S druge strane, rane onih s niskom razinom stresa nestaju dvostruko brže.

Brini

Što su pacijenti tjeskobniji to njihove rane duže zacjeljuju, prema pisanju psihologa Johna Weinmana s Instituta za psihijatriju pri King’s College London. Istovremeno rane onih koji nisu pod stresom zacjeljuju i dvostruko brže nego onih koje izjeda tjeskoba, ustanovio je.
Nada se da će njegovo istraživanje pomoći pacijentima da se brže oporave nakon operativnog zahvata.
Istraživači su mjerili razinu hormona kortizola kod 25 volontera te ih pitali kako se nose s poteškoćama svakodnevice. Zatim su im otkinuli manji komad kože s ruke, a zacjeljivanje rane pratilo se uz pomoć ultrazvuka.
Profesor Weinman kaže: “Oni s najmanjom razinom stresa zacjeljivali su dvostruko bržim tempom od onih pod najvećim stresom.”
U zasebnom eksperimentu volontere su pokušali opustiti. Grupa koja je zamoljena da 30 minuta dnevno piše o svojim brigama imala je najviše koristi s obzirom na zacjeljivanje rana. Profesor je zaključio:”Uočili smo značajne varijacije u brzini zacjeljivanja.”

piše