Zaštitite vid

787

ogkogDrugi je po redu uzročnik sljepoće, a nema simptome. Od 11. do 17. ožujka obilježava se Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma. Riječ je o, po učestalosti, drugom po redu uzročniku legalne sljepoće u razvijenim zemljama svijeta. Kod te bolesti dolazi do oštećenja vidnog živca. Uzročnik glaukoma nije u potpunosti poznat, no zna se da važnu ulogu imaju povišen očni tlak, cirkulacijski poremećaji, naslijeđe, metabolički, toksički, imunološki i drugi čimbenici.

Tipovi glaukoma

Dva su osnovna tipa primarnog glaukoma – glaukom otvorenog i glaukom zatvorenog kuta. Očni je kut mjesto kroz koje iz oka otječe očna vodica.
Glaukom otvorenog kuta nastaje nakon 40. godine života zbog promjena u strukturi kuta. Kod glaukoma zatvorenog kuta postoji mehanička blokada otjecanja očne vodice, tj. očni je kut zatvoren.

Ako je otjecanje očne vodice otežano, dolazi do porasta očnog tlaka i posljedičnog propadanja vidnog živca. Glaukom se može javiti i u ranijoj dobi (kongenitalni, juvenilni glaukom), odnosno kao posljedica određenih očnih bolesti, kao što su uveitis, katarakta, okluzija mrežnične vene i dr. (sekundarni glaukom).

Glaukom ne uzrokuje nikakve simptome, osim ako tlak nije jako visok, kao kod akutnog glaukomskog napadaja. Tada je oko crveno i bolno, no ta je pojava izuzetna rijetka. Tek u kasnoj fazi bolesti osoba može primijetiti da je vidno polje suženo, tj. da je nastupio gubitak perifernog vida. Ako se ne liječi, bolest može završiti sljepoćom.

Dijagnosticiranje glaukoma

Dijagnoza glaukoma postavlja se na temelju mjerenja očnog tlaka, mjerenja debljine rožnice, izgleda vidnog živca i nalaza vidnog polja. Kao mjera za rano otkrivanje glaukoma služi rutinsko mjerenje očnog tlaka u osoba starijih od 40 godina. Nakon postavljanja dijagnoze potrebno je napraviti i pregled očnog kuta (gonioskopiju) radi klasificiranja glaukoma i planiranja liječenja. U Poliklinici Bilić Vision u Zagrebu mogu se obaviti svi navedeni pregledi.

Liječenje glaukoma

Liječenje glaukoma otvorenog kuta provodi se pomoću kapljica koje snižavaju očni tlak. One se moraju kapati doživotno. Za zaustavljanje razvoja bolesti i sprečavanje sljepoće neophodne su redovitost i upornost u kapanju očnih kapi.
Glaukom zatvorenog kuta liječi se laserom. Ista se metoda ponekad može primijeniti i kod glaukoma otvorenog kuta.

‘Ako se očni tlak uspije sniziti na odgovarajuće vrijednosti, prognoza je dobra. Najvažniju ulogu u tome ima pridržavanje liječnikovih uputa o redovitom kapanju i kontrolama’, istaknula je dr. sc. Nadežda Bilić iz Poliklinike Bilić Vision. piše

 Obavite besplatni pregled

U povodu Svjetskog tjedna glaukoma, koji se obilježava od 11. do 17. ožujka, Poliklinika Bilić Vision daruje vam besplatno mjerenje očnog tlaka te popust od preko 50% na komplet pretraga neophodnih za dijagnosticiranje glaukoma.
Rezervacije termina pregleda primaju se na broj telefona – 01/4678 444