Zbog silne žege stariji trebaju ostati u kući

774

Nakon 10:00 i prije 17:00, zbog silne žege stariji trebaju ostati u kući. Starije osobe ne smiju se izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, što se osobito odnosi na starije srčane bolesnike i gerijatrijske bolesnike oboljele od šećerne bolesti.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe, prilikom izlaganja visokim temperaturama zraka ovih dana uključuje preporuku da se starije osobe ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati. Ovo se naročito odnosi na starije srčane bolesnike i gerijatrijske bolesnike oboljele od šećerne bolesti, prilikom izlaska iz kuće ( prije 10 i nakon 17 ) nužno moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom. Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar- Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba.

Preporuča se dnevno uzimanje do dvije litre tekućine, izbjegavanje prženih, pohanih, slatkih i jako začinjenih jela, te konzumiranje sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je i češća kontrola krvnog tlaka. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su za uzbunu, te se gerijatrijski bolesnik mora hitno javiti svome liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.

Starija osoba mora uvijek uz sebe imati osnovne podatke – ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja te broj telefona kontakt osobe.

Važno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

Preporučaju se trajne tjelesne i psihičke aktivnosti starijih osoba te osobito njihovo kretanje i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, kao i što češći boravak u prirodi.

Ukoliko je kretanje otežano nužno je redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj prebiva starija funkcionalno onesposobljena osoba.

Preporuke se, kako se napominje u priopćenju, posebno odnose na starije osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

piše