Dehidracija smanjuje mozak

760

Već nakon 90 minuta, bez potrebne količine vode mozak napornije radi. Naime, siva tvar se može stisnuti pa je razmišljanje otežano, upozoravaju znanstvenici dodajući da je čaša vode jednostavno rješenje problema.

Već nakon 90 minuta kontinuiranog znojenja mozak nam se može smanjiti kao i nakon godine dana starenja, smatraju istraživači. A nakon dana i tjedana, nedostatak tekućine može utjecati na izvršavanje radnih zadataka.
Ipak nema potrebe paničariti jer nakon jedne ili dvije čaše vode mozak se brzo vraća na normalu.
Tim znanstvenika iz Velike Britanije skenirao je mozgove tinejdžera nakon 90 minuta vožnje biciklom. neki su vježbali obučeni u tri sloja odjeće koja potiče znojenje dok su drugi bili manje obučeni noseći kratke hlače i obične majice.
Oni koji su se izrazito znojili ispod slojeva nepropusne odjeće izgubili su oko 9 dl znoja – a moždano tkivo stisnulo im se daleko od lubanje.
Voditelji istraživanja Matthew Kempton i Ulrich Ettinger s Instituta za psihijatriju na King’s College London, rekli su: “Uočili smo generalno stiskanje moždanog tkiva. Ljudi koji su izgubili najviše tekućine imali su najveće smanjenje mozga.”
Uočeno stiskanje mozga kod najgorih slučaja odgovaralo je učinku 14 mjeseci starenja ili 2 1/2 mjeseca Alzheimerove bolesti.
Studenti koji su izgubili najviše tekućine, naknadno su jednako dobro igrali kompjuterske igre, no skeniranje je pokazalo da su koristili veće područje mozga da bi riješili zadane probleme.

piše