Znak za uzbunu

1159

Prijeti nam epidemija prerane menopauze? Donedavno su se žene koje prije četrdesete godine ulaze u menopauzu smatrale rijetkima. Procjena je bila da ovo pogađa tek jedan posto žena. Međutim, novo istraživanje pokazuje da je grupa pogođena poremećajem veća i iznosi čak šest posto ženske populacije, ili jednu od 16 žena.

 pazl

Tvrdi se to u novoj studiji provedenoj na Imperial College u Londonu, tijekom koje se pregledalo zdravstvene kartone 4.968 žena širom Velike Britanije.

Zanimljivo da znanstvenici za ovu pojavu ne krive kontracepcijske tablete nego pušenje. Naime, ugljikovodici iz cigareta mogu uzrokovati smrt jajne stanice

Siromašnije žene su također ugroženije jer se nekvalitetnije hrane, ali u nekim slučajevima postoji i genetska veza. Prerano zakazivanje jajnika može biti autoimuni odgovor tijela koje se osjeća ugroženo. ‘Kao odgovor na stres, lošu ishranu ili traumu gasi se reproduktivni sustav, a on se u nekim slučajevima više nikad ne aktivira’ kaže dr. Luciano Nardo, ginekolog iz bolnice St Mary’s u Manchesteru.

Prijašnja istraživanja su s preranom pojavom menopauze povezivali i kemikaliju PFC, koja se nalazi na posuđu s neprianjajućim dnom i ambalažama. Žene s najvećom razinom PFC-a imale su istovremeno i najnižu razinu estrogena u krvi.

Poremećaj rada štitnjače i hipofize također su mogući uzroci, jer obje žlijezde igraju bitnu ulogu u proizvodnji hormona.

Dva glavna uzroka

Poznata britanska nutricionistkinja dr. Marilyn Grenville, smatra da su stres i loša ishrana glavni krivci većeg broja prerane menopauze. ‘Postali smo društvo prožeto stresom, previše sjedimo, a mlade djevojke vježbaju manje nego prijašnje generacije. Istovremeno one puno piju, pa bi uskoro mogli očekivati epidemiju prerane menopauze,’ rekla je.

Osim što rano gube mogućnost prirodne oplodnje, zbog preranog ulaska u menopauzu suočavaju se s prijetnjom da im kosti postanu krhkije te rakom crijeva i jajnika. One imaju i dvostruko veću šansu da dobiju srčani ili moždani udar i druge kardiovaskularne bolesti. Sklonije su i bolesti desni, gubitku zuba i degeneraciji oka. piše