Gorko ulje čuva srce i krvne žile

831

Znate li koje? Unos omega-3 masnih kiselina iz biljnih izvora moglo bi biti jednako učinkovito za zdravlje kao i konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, ističu znanstvenici. Jedete li masne ribe i riblje ulje, odnosno namirnice bogate omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama, osobito eikozapentaenoičnom (EPA) i dokozaheksaenoičnom (DHA), možete očuvati vid, funkcije mozga te zdravlje srca i krvnih žila. Ali što je s osobama koje ne konzumiraju ribu i na taj način ne dobivaju prehranom dovoljno omega-3 masnih kiselina?

salataTim britanskih znanstvenika ispitivala je prehrambene navike i razinu omega-3 masnih kiselina u organizmu kod 4.902 ispitanika. Rezultati su pokazali da su osobe koje ne jedu ribu imale za 20-43% niže razine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina od ispitanika koji redovito jedu ribu.

Ključno otkriće je bilo što su u različitim grupama ispitanika, u odnosu na prehrambene navike, razlike u vrijednosti EPA i DHA bile male što ukazuje na moguću sposobnost organizma da, u slučaju nedostatka unosa ribe kao njihovog glavnog izvora, proizvede EPA i DHA iz omega-3 polinezasićenih masnih kiselina koje potječu iz biljaka, osobito iz alfa-linolenske kiseline. Alfa-linolenska kiselina obilnije se može naći u biljnim uljima kao što je ulje lana, chia ulje ili ulje sjemenki kivija. piše