10 namirnica u borbi protiv kolesterola

740

Promjene u prehrani za borbu protiv kolesterola. Zamjenama namirnica možete si pomoći, a namirnice će biti jednako ukusne.

salataŽelite se riješiti kolesterola, ali zadržati u prehrani hranu koja ima dobar okus? Naime, mnogi misle da je hrana koja ima manje kolesterola bezukusna, ali to ne mora biti tako. Donosimo vam jednostavne zamjene za vašu trenutnu prehranu. tako ćete se najbolje bezbolno boriti protiv kolesterola. Namirnice donosi stranica Health.com.

Umjesto koktela, pijuckajte crveno vino
Umjerena konzumacija alkohola može povećati proizvodnju ‘dobrog’ kolesterola, ali u tu svrhu koristite vino, jer ima manje ugljikohidrata, nego žestoka pića. Osim toga, konzumacijom vina unijet ćete i antioksidanse.

Kušajte edamme i orašaste plodove umjesto sira i krekera
Za predjelo nemojte servirati sir i krekere, koji su bogati zasićenim masnoćama, nego orašaste plodove poput badema ili edamme (mlada zrna soje).

Grickajte kokice, ne tortilje čips
Tortilje čips nisu puno ‘zdravije’ od čipsa, a dobar izbor grickalica bile bi kokice. No, pripremite ih sami, umjesto da koristite one za mikrovalnu pećnicu.

Orasi, ne krutoni
Ako želite zdraviju salatu, nemojte koristiti krutone, jer su oni industrijski često bogati ugljikohidratima. Orasi će biti dobra zamjena za njih.

Ocat i sok limuna bolji su od preljeva za salatu
Preljevi za salatu nisu dobar izbor, jer su često bogati masnoćama i poništit će sve dobro što vam ‘čini’ salata. Najbolja je alternativa aceto balsamico ili sok od limuna.

Zaboravite maslac, uzmite namaz od biljnog ulja
Jedna žlica maslaca sadrži više od sedam grama zasićenih masnoća, više od trećine dnevne doze. Umjesto toga, uzmite namaz na bazi biljnog ulja. Tako ćete loše masnoće zamijeniti dobrima.

Mljevena puretina, umjesto svinjetine

Mljevena puretina sadrži polovicu zasićenih masti od onih 85 posto koliko sadrži mljevena svinjetina, a u većini recepata može se zamijeniti bez problema.

Piletina je u redu, školjke su još bolje
Piletina i puretina imaju manje zasićenih masnoća nego crveno meso, ali nisu u potpunosti bez kolesterola. Najbolja strategija za smanjivanje kolesterola je više ribe i morskih plodova.

Quinoa je ukusna zamjena za rižu
Sjevernoamerička zrna quinoe vrlo su ukusna, a zdrava su zamjena za rižu ili kuskus. Jedna šalica quinoe ima 15 posto manje ugljikohidrata i više proteina nego smeđa riža.

Zaboravite vrhnje, pijte grčki jogurt
Vrhnje je uvijek loša zamisao, a često se stavlja i u jela u obliku vrhnja za kuhanje. Umjesto toga koristite grčki jogurt, koji je neusporedivo zdraviji. piše