Što nas čeka ?

1058

Šokantno otkriće o propadanju mozga. Mikrokrvarenje iz kapilara u mozgu česta je pojava kod starijih osoba, no nije povezana s moždanim udarima, nego s procesom starenja i lijekovima poput Aspirina.

CRVENI_MOZAK

Neurolozi i neuropatolozi Medicinskog centra Sveučilišta u Kaliforniji ustanovili su učestalu pojavu krvarenja u mozgu starijih osoba. To nije isto što i izljev krvi u mozak zbog moždanog udara i ne predstavlja situacije opasne po život, iako može utjecati na intelektualne i neurološke funkcije osobe.
Ne nastaje ni kao posljedica oštećenja koja se povezuju s moždanim udarom, visokim tlakom ili neurodegenerativnim bolestima, kao što je Alzheimerova.

Znanstvenici su pregledali duboke dijelove mozga pod mikroskopom, a kod gotovo svih ispitanika su zamijećena mala krvarenja. Ispitanici čiji su mozgovi secirani bili su stari između 71 i 105 godina, nisu pretrpjeli moždani udar, a mikrokrvarenje mozga je ustanovljeno kod 22 od 33 osobe. Krvarenje se dogodilo u kapilarama. Lijekovi koji se koriste protiv zgrušavanja krvi, poput Aspirina, povezani su s mikrokrvarenjima u mozgu, no naši rezultati upućuju na to da takvi lijekovi imaju drugačiji učinak na mozak koji stari nego na mlađi mozak”, tvrdi neurolog Mark Fisher, jedan od voditelja istraživanja. Rezultati njegovog istraživanja pokazali su kako se “curenje kapilara u mozgu” povećava s godinama. piše