S punicama je lakše

673

Svekrve su iz noćne more i petljaju se gdje ne treba? Unatoč brojnim vicevima o zetovima i punicama, na probleme s punicom žali se samo 15% zetova. Istovremeno, 60% ispitanih žena osjetilo je da napetost u odnosu sa svekrvom dovodi do dugoročnog stresa.

puniceU knjizi What Do You Want from Me? Terri Apter, psihologinja sa Sveučilišta Cambridge, iskoristila je istraživanja skupljena u zadnjih 20 godina i pokazala da je odnos između snahe i svekrve napetiji nego onaj između zeta i punice. Dr. Apter otkrila je da je 60% ispitanih žena osjetilo da napetost u odnosu sa svekrvom dovodi do dugoročnog stresa. A unatoč brojnim vicevima o zetovima i punicama, na probleme s punicom žali se samo 15% zetova

Najčešći izvor sukoba među majkama i bakama s očeve strane je odgoj djece. U studiji prof. Apter to se pokazalo točnim bez obzira na kulturne i etničke razlike. Bake uznemiruje ako ne vide unuke kad god to požele, ako misle da snaha ne pruža pravu njegu i odgoj, te ako se pouke koje djeca dobivaju razlikuju od onog što one smatraju dobrim i točnim.

“Svaka obitelj ima neka temeljna načela kojih se drži i koja ne dolaze u prvi plan sve dok ne dođe do spajanja dviju obitelji”, objasnila je dr. Apter.

Bočica ili dojenje, platnene pelene ili jednokratne, discipliniranje djece, aktivnosti na koje će ići… izvor sukoba je nepresušan. A ako dođe do problema, svekrve malo kad, ako ikad, krivnju za ‘loš’ izbor svaljuju na sinove. Po njihovom mišljenju, odgovorna je upravo snaha. piše