Alzheimerova maglica

1732

Zaboravit će vas ali će ih posjet usrećiti

Ima li smisla posjećivati oboljele od Alzheimerove bolesti?  Itekako. Zanemarivanje će im vjerojatno stvoriti osjećaj tuge, frustracije i usamljenosti iako se ne mogu sjetiti zašto su tako žalosni. Posjet starijim rođacima koji pate od Alzheimerove bolesti oni će možda brzo zaboraviti, ali će im i takav zaboravljeni posjet ipak ostaviti dugotrajan osjećaj sreće, prenosi Večernji list.
Istraživači sa Sveučilišta Iowa su utvrdili da pacijenti, istina, ubrzo zaboravljaju tko ih je i kad posjetio, ali im ostaju topli osjećaji i stav da je život vrijedan življenja. S druge strane, kaže autor studije Justin Feinstein: “Rutina s kojom osoblje u staračkim domovima obavlja poslove na takve pacijente može djelovati da se osjećaju tužno, frustrirano i usamljeno, a ne mogu se sjetiti zašto.”
Feinstein je dodao: “Našli smo jasan dokaz da ovakve pacijente treba tretirati s poštovanjem i dostojanstvom. Posjet ili telefonski razgovor s članom obitelji ostavlja dugotrajan pozitivan utjecaj na pacijentovu sreću čak i ako pacijent brzo zaboravi da ga je itko posjetio i nazvao”.
Za posvećivanje takvim osobama postoji znanstveno, moralno i emocionalno opravdanje. I prijašnja su istraživanja pokazala da redovito druženje smanjuje rizik od demencije, a razgovor i razmjena šala može poboljšati stanje ljudi koji žive s gubitkom pamćenja.

piše