Brza dijagnoza

681

stopalaPogledajte stopala i otkrijte skrivene bolesti.

U stopalima se nalazi četvrtina svih kostiju, a svako stopalo ima 33 zgloba, 100 tetiva, mišiće i ligamente. Tu su i mnogobrojni živci i krvne žile koje vode do srca, kralježnice i mozga. Zanemarivanje problema na ovom dijelu tijela može biti opasno.

“Pri kratkom pogledu na noge mogli biste otkriti raznorazna stanja, od dijabetesa do nedostatka nekih hranjivih tvari’, kaže dr. Jane Andersen, predsjednica American Association of Women Podiatrists.
Zanemarivanje problema na stopalima može imati neočekivane posljedice. Može otežati kretanje, dovesti do debljanja ili promjene ravnoteže, zbog čega se povećava mogućnost pada i loma kostiju.

Uočite li neku od ovih promjena, vrijeme je za uzbunu:

1. Nokti su pomalo utonuli, udubljeni poput žlice

Može se raditi o nedostatku željeza, odnosno anemiji. Osim udubljenja noktiju, možda je vidljivo bljedilo prstiju i kože. Ili su nokti krhki, a noge često hladne. Umor je prvi znak anemije, zatim nedostatak daha, vrtoglavica i glavobolja.

2. Dlačice sa stopala su nestale

Možda je riječ o lošoj cirkulaciji, koja je posljedica vaskularnih bolesti. Kad srce više ne može pumpati dovoljno krvi u ekstremitete, uglavnom zbog oštećenja arterija, krv dobivaju važniji dijelovi tijela. Dlake su prve kojima je uskraćen dotok krvi.

3. Povremeni grčevi u stopalima

Nagli grčevi mogu biti, recimo, posljedica tjelovježbe i dehidracije. No, ako se javljaju često, možda ne unosite dovoljno kalcija, kalija i magnezija. Trudnice u trećem tromjesečju posebno su osjetljive zbog smanjene cirkulacije u stopalima.

4. Rana na tabanu koja ne zacjeljuje

Ovo može biti jasan znak dijabetesa. Zbog povišene razine šećera u krvi, dolazi do oštećenja živaca stopala, pa i male ogrebotine prođu neopaženo. No, ako to zanemarimo, može doći do razvoja infekcije, pa čak i gubitka stopala. Muči li vas i snažna žeđ, često mokrenje, pojačan umor, zamućen vid i nagli gubitak kilograma, odmah posjetite liječnika.

5. Hladna stopala

Ovome su posebno sklone žene. Možda nije ništa, a možda se radi o štitnjači. Jedan od mogućih uzroka, i to kod oba spola, je loša cirkulacija. Ukoliko vas muče i neki drugi zdravstveni problemi, to svakako spomenite svom liječniku.

6. Zadebljali i žuti nokti okrenuti prema dolje

Gljivična infekcija pali i žari ispod površine nokta. Ovo može bez boli trajati godinama. Kad postane vidljivo, infekcija je već uznapredovala i može se proširiti na druge nokte, pa čak i one na rukama.

7. Naglo povećanje palca

Vjerojatno giht. Da, ova bolest još uvijek opterećuje ljude, pa čak i one mlađe od 65. Ovo je oblik artritisa do kojeg dovodi previše mokraćne kiseline. Nakupljanje ove kiseline i stvaranje kristalita posebno je izraženo u ‘hladnijim’ dijelovima tijela, a palac je tako daleko od srca i stoga jedno od ‘hladnijih’ mjesta.

8. Utrnulost oba stopala

Ovo može biti znak periferne neuropatije. Glavni uzroci su dijabetes i zloupotreba alkohola. No, ona može biti izazvana HIV infekcijom, lijekovima koji se uzimaju protiv HIV-a ili drugim zdravstvenim problemima. Faktori rizika uključuju višu razinu virusa u organizmu, dijabetes, starost preko 50 godina te alkoholizam. Drugi faktori rizika jesu korištenje kokaina ili amfetamina, kemoterapija, tiroidna bolest ili nedostatak vitamina B12 ili E. Ovaj neugodan osjećaj može se javiti i na rukama.

9. Bolni i ukočeni zglobovi nožnih prstiju

Reumatoidni artritis je degenerativna bolest zglobova, koja se najčešće prvo osjeti na manjim zglobovima, kao što su oni na nožnim prstima ili na rukama.

10. Rupičasti nokti na nogama

Mogu ukazivati na psorijazu. Ova kožna bolest dovodi i do razvoja sitnih rupica na noktima. Nokti su zadebljali, a mogu imati i žute ili smeđe mrlje. Okolna koža može biti suha, crvena i upaljena. piše