Olakšajte situaciju

680

sjedaloŠto trebaju jesti oni koji puno sjede.

Rutin je sastojak koji se često može pronaći u voću i povrću (uključujući luk, jabuke i citruse), a specifičan je jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, pokazala su ispitivanja na životinjama.

 

Novo istraživanje usmjereno je na protein disulfid izomerazu (PDI) koji se nalazi u svakoj stanici. Naime, taj se protein velikom brzinom izlučuje iz trombocita i endotelnih stanica tijekom tromboze, kad se u krvnoj žili formira ugrušak. Stoga bi inhibicija PDI (i to onog izvanstaničnog) mogla zaustaviti trombozu.

U ispitivanju inhibirajućeg utjecaja preko 5.000 spojeva na PDI, pokazalo se da kvercetin-3-rutinozid (rutin) ima najjači učinak. Ispitivanje je provedeno na miševima, a rutin je primijenjen oralno. Rutin je bio učinkovit u nakupljanju trombocita, kao i u stvaranju fibrina tijekom formiranja tromba, odnosno spriječio je trombozu i u arterijama i venama.

Otkriće je objavljeno u časopisu The Journal of Clinical Investigation i predstavlja novu strategiju prevencije tromboze te pomaže u otvaranju puta prema kliničkim ispitivanjima ovog popularnog flavonoida kao načina prevencije i liječenja moždanog i srčanog udara, kao i duboke venske tromboze i plućne embolije. piše