Istraživanje

669

pcelePropolis može zaustaviti rast stanica raka prostate.

Izuzetno je važna spoznaja da se oralnom primjenom propolisa može zaustaviti razvoj stanica u ranom stadiju… Propolis ne uništava rak, ali sprječava rast njegovih stanica, otkrili su američki znanstvenici, čija je studija objavljena u časopisu Cancer Prevention Research.

Otkriveno je da propolis konzumiran u ranom stadiju razvoja karcinoma prostate sprečava danji rast djelujući na njegov izvor napajanja. Propolis je djelovao čak i u malim koncentracijama koje su miševi dobivali oralno, a primijećeno je da je napredovanje stanica raka tada znatno usporeno. Osim kod raka prostate, nisu se vršila istraživanja kod ostalih vrsta ove zloćudne bolesti.

– Nakon nekoliko tjedana, ako prestanete s tretmanom, tumor će nastaviti rasti istom brzinom – kaže istraživač Richard Jones.

Lijek za sve

Propolis se već stoljećima koristi kao sredstvo za liječenje brojnih poremećaja, od alergija i opekotina do ublažavanja upalnih procesa jer je prirodni antibiotik, no koristi se i kao alternativni način u liječenju raka.

Iako još do danas nije u potpunosti istraženo njegovo djelovanje, propolis je cijenjen zbog svoga bogatog sastava. Sadrži preko 60 kemijskih supstanci od smole, voska, eteričnih ulja, peludi te vitamina E i B, željeza, cinka, enzima… piše