Cijena 11.000 kuna

853

Revolucionarna metoda uništava rak

Talijanski znanstvenici razvijaju metodu uništavanja neoperabilnih tumora pluća koja se temelji na mikrovalovima. Ovo budi nadu i za mnoge Hrvate, jer se Hrvatska nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća. Približno 90 posto oboljelih su aktivni, bivši i pasivni pušači.

JAPANKA_I_RENDNova metoda liječenja službeno se naziva mikrovalna ablacija. Mikrovalna antena stavi se neposredno na tumor, a elektromagnetski valovi pokrenu molekule vode u okolnom tkivu tumora te na taj način tvore trenje i toplinu, koja na kraju uništi tumor.

Tijekom preliminarne studije onkolozi bolnice u Cagliariju uspjeli su uništiti tumore pluća kod 19 od 28 pacijenata. I osam mjeseci poslije zahvata ustanovljeno je da se niti jedan tumor nije vratio. Kod preostalih devet pacijenata tumori su se smanjili ili su pak prestali rasti. Postupak traje sat vremena i stoji oko 11.000 kuna, a pacijenti ostaju u bolnici preko noći na promatranju.

Medicinska zajednica je ipak oprezna. Iako pozdravljaju ovu tehniku ‘obračuna’ s tumorima, američki stručnjaci smatraju kako je potrebno pratiti veći broj pacijenata i kroz duže razdoblje. Jedino se tako može ustanoviti postoji li mogućnost remisije.

Voditelj talijanskog istraživanja ističe kako je glavna prednost mikrovalne ablacije ta što brzinski zagrije stanice tumora na visoku temperaturu, a može se koristiti za uništenje većih tumora. Naglasio je kako se bitne komplikacije nisu javile kod pacijenata.

Razmišlja se i o upotrebi mikrovalne ablacije u liječenju raka jetara, bubrega i kostiju.

Stanje u Hrvatskoj je dramatično

Rak pluća na četvrtom je mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, a s oko 3.000 novooboljelih godišnje, Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća. Približno 90 posto oboljelih su aktivni, bivši i pasivni pušači.

Standardno liječenje raka pluća uključuje kirurško odstranjenje tumora, kemoterapiju i terapiju zračenjem, koju pacijenti primaju svaki dan kroz razdoblje od šest tjedana. Osim visoke stope smrtnosti, samo 30 do 40 posto bolesnika doživi stanje u kojem je rak kontroliran, što znači da on ne nastavlja rasti. piše