Tako lako

729

Izmjerite puls i spasite živu glavu!

Nova istraživanja ukazuju da bi liječnici trebali prekontrolirati puls svakog pacijenata. Na taj bi način ustanovili tko pati od atrijalne fibrilacije te mogli spriječiti na tisuće moždanih udara. Atrijalna fibrilacija (AF) najčešći je poremećaj srčanog ritma, od kojeg pati na milijune osoba širom svijeta te je uzrok jednog od sedam prvih moždanih udara, pokazuju britanski podaci.

Srčane komore rade brže nego je to normalno, omogućujući da krv stvara sićušne ugruške koji mogu potaknuti moždani udar. Ovo je najčešći tip aritmije čija je posljedica neefikasno pumpanje krvi kroz srce. Najčešći simptomi su nepravilni srčani otkucaji, puls od nekih 140 otkucaja u minuti i bol u grudima. Osim moždanog udara može izazvati i slabost srca te infarkt.

srKrajnje zanemareno stanje

Izvještaj britanske udruge Atrial Fibrillation Association te AntiCoagulation Europe upozorava na epidemiju izuzetno zanemarenog stanja te pozivaju na rutinsko mjerenje pulsa koje bi dovelo do bolje dijagnoze i terapije.

Citiraju rezultate britanske studije s 15.000 pacijenata kojima su mjerili puls. U istoj zemlji tek svaki peti oboljeli od AF prima lijek protiv staranja krvnih ugrušaka.

Joe Korner, direktor Communications for The Stroke Association, kaže: “Atrijalna fibrilacija je ogroman faktor rizika za moždani udar, no tako je malo ljudi čulo za stanje, a još manje zna da povećava rizik od moždanog udara čak za pet puta. U mnogim slučajevima se moždani udari potaknuti AF-om mogu spriječiti, a lijekovi za razrjeđivanje krvi mogu kontrolirati stanje i onemogućiti pojavu moždanog udara. Stoga podržavamo rutinsku kontrolu pulsa i slične mjere prevencije.” piše