Čime smanjiti neugodu i bol u nogama?

517

Čime smanjiti neugodu i bol u nogama?

Velik broj ljudi tijekom, a pogotovo pred kraj dana, osjeća neugodu i bol u nogama. Najčešći uzrok bolnih nogu, oticanja, grčeva i osjećaja težine u nogama su varikozne tj. proširene vene. Imati varikozne vene znači da su unutarnji zalisci krvnih žila koje imaju funkciju odvođenja krvi prema srcu oslabili, zbog čega se krv vraća prema donjim ekstremitetima. Zbog takvog nakupljanja krvi u nogama na koži su vidljive plavičaste nakupine proširenih vena koje mogu, ali i ne moraju, biti izbočene. Početni su simptomi obično blaži. Uglavnom se radi o povremenom osjećaju težine i neugode nakon dužeg stajanja ili sjedenja, oticanju nogu i na koži mjestimično vidljivoj mrežici finih linija popucalih kapilara.

Za što konkretniju sanaciju i sprječavanje pogoršanja neugodnih simptoma varikoznih vena postoji nekoliko opcija od kojih se najčešće preporučuju modifikacija prehrane prema uputama liječnika specijalista, vježbanje i nošenje kompresivnih hulahopki, čarapa, natkoljenica ili potkoljenica. Od varikoznih, tj. proširenih vena, prema statistikama pati pola svjetske populacije, a pošto više od polovice ove zahvaćene skupine čine žene, najčešće se spominju kompresivne hulahopke i natkoljenice. Važno je istaknuti kako uz kompresivne hulahopke postoje i klasične kompresivne čarape i potkoljenice jer se, prema statistikama, nakon navršene šezdesete godine života rizik od pojave varikoznih vena izjednačava za muškarce i žene.

Kompresivne čarape za vene doziranim stvaranjem pritiska, koji je najizraženiji na mjestu gležnja te se postepeno ublažava s visinom čarape, saniraju već prije spomenute neugodne simptome proširenih vena. Pažljivo regulirana kompresija djeluje tako da ubrzava cirkulaciju i time sprječava nakupljanje tekućine te otklanja ili ublažava neugodu u nogama. Kvalitetne čarape ovog tipa trebale bi biti ugodne za nošenje tijekom cijele godine jer je njihovo nošenje poželjno kod svih pojedinaca koji moraju dugo stajati na nogama ili sjediti. Kako biste mogli biti sigurni da su kompresivne čarape za vene koje želite nabaviti nosive tijekom svakog godišnjeg doba, uključujući ljeto, u tekstovima koji prate fotografije proizvoda ovog tipa, a koji su dostupni su za pregled na Crosst.hr web-stranici, možete pročitati kako imaju HIGH IQ Cool Comfort oznaku. Ova oznaka ukazuje na prilagodljivost materijala od kojeg su čarape napravljene.

Osjećaj neugode ili boli u stopalima može se javiti i zbog potencijalno dugog hodanja ili trčanja, ali i stajanja u neprimjerenoj obući. Uglavnom se radi o upali širokog ligamenta koji se nalazi s donje strane stopala i pruža od petne kosti prema nožnim prstima. Najčešće se upala javlja na mjestu gdje se ligament hvata za petnu kost. Bol se obično pojavljuje u području pete te sijeva prema ostatku stopala. Zbog ovakvog načina pulsiranja boli, ovaj tip neugode naziva se petnim trnom. Ukoliko se susrećete s ovakvim tipom poteškoća Crosst.hr web-trgovina najjednostavnije je rješenje ua narudžbu najkvalitetnijih umetaka za pete po pristupačnim cijenama. Ukoliko vas generalno zamaraju bolna stopala, Crosst.hr u ponudi ima i silikonske uloške za stopala kojima ćete se sigurno oduševiti. Kliknite na Crosst.hr i vrlo jednostavno na svoju kućnu adresu naručite kvalitetne i pristupačne proizvode koji će vam pomoći rasteretiti bolne noge i stopala.