Eliksir života

748

Znanstvenici Enzo Nisoli i Michele O. Carruba koktelom aminokiselina produžili život miševima. Talijani pretekli Radmana i otkrili ‘eliksir života’.

plavi_i_starci

Ako je prosječna životna dob jednog Talijana 80 godina (naši susjedi najduže žive u Europi), svakodnevnim konzumiranjem koktela koji se sastoji od tri aminokiseline on će živjeti barem još desetak godina, i to u dobru zdravlju, tvrde talijanski znanstvenici Enzo Nisoli i Michele O. Carruba, koji su, kažu, otkrili – eliksir života. Otkriće znanstvenika koji rade na sveučilištima u Milanu, Paviji i Brescii objavljeno je u znanstvenom časopisu “Cell Metabolism”. Istraživanja su se obavljala na miševima muškog spola, i to onima “poodmakle dobi”. Miševi su svakodnevno pili vodu s “eliksirom života”, odnosno koktelom aminokiselina leucina, valina i izoleucina (BCAA). Oni koji su konzumirali sve tri aminokiseline živjeli su 869 dana, što je 12 posto duže od njihova prosječnog životnog vijeka, koji iznosi 774 dana.
Za 95 posto tih dana što su živjeli duže bili su neobično jaki, snažni i poletni, tvrde znanstvenici.
– Sve tri aminokiseline su esencijalne, što znači da ih organizam ne može proizvesti sam. Njihovo redovito uzimanje dovodi do povećanja snage, te smanjenja postotka masnoće. Riječ je o svojevrsnoj energetskoj bombi. Naime, BCAA stimulira sintezu bjelančevina i proizvodnju hormona rasta – kazao je Enzo Nisolu u razgovoru za talijanski list “Corriere della Sera”.
Zanimljivo je da su japanski znanstvenici također istraživali koktel BCAA, te su došli do zaključka da redovitim uzimanjem bjelančevina mliječne sirutke i BCAA dolazi do značajnog povećanja snage.

– Uvjeren sam da ljudi u poodmakloj životnoj dobi, ako budu redovito uzimali ove aminokiseline, mogu živjeti duže, te biti snažniji i otporniji na proces starenja – kaže Nisoli, koji je najavio i nastavak eksperimentiranja, prvo na ženkama miševa, a zatim i na ljudima.

– Nadam se da će eksperimenti na ljudima dati rezultate koje očekujem i da će se ljudima ne samo produžiti životni vijek nego da će i pod stare dane biti jaki i aktivni, a to bi onda bila već neka druga dimenzija starosti – zaključio je poznati znanstvenik.

 Dr. Janoš Terzić: ’Možda uskoro i u ljekarnama’

Prof. dr. Janoš Terzić, pročelnik Katedre za imunologiju i medicinsku genetiku na splitskom Medicinskom fakultetu i poznati hrvatski znanstvenik, komentira kako talijanska studija pokazuje da prehrana bogata određenim aminokiselinama produžuje život muških miševa za 12 posto, a otprije je, navodi on, poznato da takva prehrana popravlja i stanje kod nekih kroničnih bolesti, primjerice kod šećerne bolesti tipa 2, dok je nedavno dokazano i da takva prehrana produžava život jednostavnim organizmima Saccharomyces cerevisiae.

– Najvjerojatniji način djelovanja takve prehrane jest da ona pospješuje funkciju mitohondrija (staničnih dijelova koji proizvode energiju) i smanjuje oksidativno oštećenje različitih tkiva, a jedno i drugo poznato je kao mehanizam starenja. Ako se pokaže da je ovakva dijeta učinkovita i bezopasna za ljude, što je moguće, uskoro bismo je mogli očekivati i na našim jelovnicima ili kao pripravke u ljekarnama – ističe prof. dr. Terzić. piše