Svijet bez pčela

796

Albert Einstein je rekao da bi, u slučaju nestanka pčela, čovjeku ostale još četiri godine života. Možda imamo tužnu priliku provjeriti njegovu procjenu.

 pele

Zvona na uzbunu prvi su se put glasila u SAD-u. Do danas, nestanak pčela pogodio je pola svih američkih država. Iznenadni nestanak pčela epskih razmjera jedna je od najbizarnijih zagonetki koje su se ikada dogodile u prirodnom svijetu. Pojava je dobila ime – CCD, od „Colony Collapce Disorder“ – ‘poremećaj raspada kolonije’. Svi stanovnici košnice iznenada nestanu, ostavljajući samo kraljicu, jajašca i nekoliko nezrelih radnica. Nestale pčele nikad ne bivaju pronađene. Med i pelud pčela pogođenih CCD-om nijedan kukac ili nametnik ne dira.

Nestanak pčela je zabrinjavajući jer većina svjetskih poljoprivrednih biljaka ovisi o oprašivanju koje vrše pčele. New York Times je  izračunao da bi se štete stvorene ispražnjenim pčelinjacima mogle penjati prema 14 milijardi  dolara. Znanstvenici su upozorili na smanjenje britanskih jabuka i mahunarki zbog smanjenog broja medonosnih pčela. Trećina pčela Velike Britanije u posljednjih godinu dana je nestala. Zbog toga će zalihe meda, kao i voća i povrća, uskoro nestati. Ozbiljnost problema prepoznao je i Tim Lovett, predsjednik Britanskog udruženja pčelara, koji je zbog nastavka opadanja broja pčela pozvao vladu da uloži veće financijske napore za istraživanje ovog problema. Najugroženije su jabuke i kruške čija zaliha opada za 90 posto, zatim maline (30 posto), grožđe (20 posto) te uljane repice, jagoda i mahunarki za 10 posto. Nestanak pčela u vrlo kratkom vremenu mogao bi doseći trošak od 14 milijardi dolara, izračunao je New York Times dok je Albert Einstein u svoje vrijeme zaključio kako bi s nestankom pčela čovjeku ostalo još četiri godine života. Osim u svijetu, nestanak pčela je zabilježen i u Hrvatskog na što je upozorio i Martin Kranjec predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza. Ove su ove zime hrvatski pčelari pretrpjeli 50-postotni gubitak pčelinjih zajednica što se smatra upozoravajućim.