Izvucite živu glavu

706

Pet načina da izbjegnete rak crijeva. Jedan od četiriju slučajeva raka crijeva mogao bi se spriječiti ukoliko bi ljudi pili manje alkohola, jeli manje crvenog mesa i nešto više vježbali. Pazite li još i na obujam struka i ne pušite, imate vrlo dobre šanse izbjeći jednu od vodećih smrtonosnih bolesti.

crijevaNovo istraživanje, objavljeno u British Medical Journalu, ukazuje na pet promjena životnog stila koje značajno smanjuju rizik od razvoja raka crijeva, kao i nekih drugih tumora – čak za 23 posto. Važno je, dakle, smanjiti ispijanje alkoholnih pića, prestati pušiti, smanjiti obujam struka, jesti manje crvenog mesa i vježbati.

Čak i kad biste poduzeli samo jednu od predloženih mjera, smanjili biste rizik od razvoja raka crijeva za 13 posto, pokazalo je desetogodišnje istraživanje danskih znanstvenika, koje je provedeno na više od 55.000 osoba u dobi od 50 do 64 godine.

Rezultati studije ukazuju da bi svi mogli smanjiti rizik od razvoja bolesti ukoliko bi bili fizički aktivni barem 30 minuta na dan. Žene ne bi smjele piti više od sedam alkoholnih pića tjedno, muškarci ne više od 14, i to raspoređenih u sedam dana. Treba prestati pušiti i hraniti se zdravo. Obujam struka kod žena ne smije prelaziti 88 cm, a kod muškaraca 102 cm.piše