Jednostavni principi

859

Aktivnosti nakon kojih mozak bolje radi. Pravilna prehrana i vježbanje nisu bitni samo za tjelesno zdravlje nego i za moždanu kondiciju. Što konkretno učiniti želite sporije stariti li bistrije i brže razmišljati?

mozakZnate li da vježbanje, jagode i učenje jačate mozak? Mozak treba trenirati jednako kao i mišiće, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja. Fizičko vježbanje od velike je važnosti za mozak, a istraživanje Sveučilišta Duke pokazuje da oni koji jedu zdravo i vježbaju u prosjeku tri do četiri puta tjedno imaju 30 posto bolje mentalne funkcije. Trening povećava tjelesnu kondiciju, ali i koncentraciju, pa i kapacitete.

Prehrana nije ništa manje važna za moždane vijuge. Masnoće, alkohol, šećer i slično utječu jednako loše na tijelo i mozak! Hrana koja jača mozak mora dati dovoljno energije, a uključuje ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća. Mozgu dodatnu energiju daju jaja s povišenim omega-3 kiselinama, grah i grahorice, orašasti plodovi, svježe voće, kruh od cjelovitih žitarica…
Čime sve možete pomladiti mozak i održavati ga aktivnim?
Vježbanjem protiv bolesti mozga
Osim tijelu, vježbanje pomaže i moždanim vijugama. Prema nekim istraživanjima vježbanje smanjuje razinu hormona stresa kortizola koji, kada je povišen, može smanjiti hipokampus (dio mozga odgovoran za pamćenje i učenje). Studije pokazuju i kako tjelovježba pomaže u sprečavanju demencije ili Alzheimerove bolesti.
Jagode i lubenice hranjive su namirnice
Konzumirajte svježe voće. Iako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svježih boja, poput jagoda, lubenica i borovnica, među najhranjivijim je namirnicama. Lješnjaci i bademi izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.
Zeleni čaj za bolju koncentraciju
Kavu zamijenite čajem! Umjerene količine kofeina mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kavu u danu zamijeniti zelenim čajem.
Pomladite mozak rješavanjem križaljki
Mozak stari zajedno s nama pa ga je s godinama potrebno i dodatno stimulirati. U tu svrhu može poslužiti i meditacija, a naodmet nije ni rješavanje križaljki ili sudokua!
Držite mozak u formi mentalnim treningom
Da bi mozak bio stalno u dobroj formi, potrebno ga je i mentalno vježbati. Natjerajte se da naučite jedan strani jezik ili nešto novo što vas zanima. Igrajte igre pamćenja, ali i šah te kvizove. Budite aktivni i testirajte svoje pamćenje svakodnevno pokušavajući zapamtiti nešto novo! piše