Prije tjedan dana

707

Otišao je iz svog doma i otad mu se gubi svaki trag. Ivan Gulija iz svoga je doma u Pustodolu Orehovičkom otišao je prošlog četvrtka oko pola sedam ujutro i otad mu se gubi svaki trag. Tražili su ga mještani, interventna policija, desetak GSS-ovaca s psom, ali bezuspješno.

traeO nestanku 67-godišnjeg Ivana Gulije u petak je obaviještena policija, koja je s vatrogascima i mještanima pretražila dio terena u Pustodolu Orehovičkom, a u potragu se uključila i Gorska služba spašavanja.
Emil Gluhak, pročelnik varaždinske stanice Gorske službe spašavanja, kaže da je u nedjelju s potražnim psom pretraženo područje od 300-tinjak metara oko kuće, a u ponedjeljak se uključilo 10-ak članova GSS-a i četiri potražna psa, interventna policija, vatrogasci koji su pretraživali bunare, mještani te je pročešljano više od kilometar i pol okolnog terena, šikara i šume. Rabe se i karte, GPS, računala, no bez rezultata.
Stjepan, sin nestalog Ivana Gulije, kaže da je svog oca posljednji put vidio u srijedu navečer, a njegova supruga Štefica u četvrtak ujutro kad se probudila. Otišla je po drva za ogrjev, a kad se vratila, Ivana više nije bilo. “Tata je jako bolestan, ima astmu, teško diše, teško se kreće, a u bolnicu nije želio ići. Upozoravao nas je dugo da, kada više ne bude mogao izdržati bolest, da će si sam skratiti muke. Mislim da je otišao jer više nije mogao izdržati”, kaže potreseni Stjepan. Ivan Gulija djed je petero unučadi. Stjepan i Štefica kažu da su svi zajedno živjeli u dobrim odnosima. “Sve je bilo dobro kao i obično, osim što nam je u srijedu navečer rekao da ga sve jako boli. To su bile zadnje riječi koje sam čuo od njega”, prisjeća se 42-godišnji Stjepan.

Pronašli dokumente

U petak su pronašli Ivanove dokumente i novčanik, a kažu da je to uvijek nosio sa sobom kad bi nekamo išao te bi uvijek rekao kamo ide i kada će se vratiti. “Teško mi je. Nada postoji, ali mislim da nije živ. Da je živ, vratio bi nam se. Najgora je neizvjesnost. Samo želim da se ova muka prekine”, s tugom i boli kaže Stjepan.

Plakati na prometnim punktovima

U srijedu popodne intenzivno je traganje zaključeno, a kako je potvrdio Emil Gluhak, na prometnijim punktovima bit će postavljene slike nestale osobe, plakati i podaci, a potraga će se nastaviti po dojavama građana. U potrazi su sudjelovali i brojni mještani, Ivanovi prijatelji.
Proteklih dana u potrazi su sudjelovali članovi Gorske službe spašavanja iz stanica Rijeka, Zagreb, Varaždin, Karlovac i Gospić. U potragu su se uključili i brojni mještani koji pomažu obitelji i spasiocima.

“Ivan Gulija je dobar čovjek, uvijek je spreman izaći ususret i pomoći drugome. S njime sam neko vrijeme i radio. Sve što je trebalo uvijek je dao ili posudio, nikada nije stvarao nikakve probleme, nije se ni s kim svađao i zato mi nije teško pomoći u potrazi. Pretražili smo čitavu šumu, a prošli smo i sve klijeti, no nema ga. Možda je otišao nekamo dalje”, kaže mještanin Josip Šaronja. piše