Kako sprijateljiti psa i mačku?

744

mackuc Prije mjesec dana sam na cesti našla mačića starog možda dva tjedna, te ga privremeno uzela dok mu ne nađem drugi dom. Međutim, ipak je ostao kod mene i sad imam problem. Naime, dečko ima američkog staforda starog tri godine te me zanima je li ih moguće sprijateljiti, sad dok je mačka još malena?

Svaki put kad se vide, pas se jako uzbudi te počne cviliti i potezati, hoće doći do nje, a ona se osjeti ugroženom te se nakostriješi i sakrije. Mislim da bi se on samo igrao, ali me je svejedno strah da ju ne ugrize ako ona ‘puhne’ na njega. Može li se riješiti taj problem s obzirom na to da ćemo dečko i ja uskoro početi zajedno živjeti?

Pas i mačka ne moraju biti poslovični neprijatelji, a da bi to zaista bilo tako, njihovi vlasnici trebaju uložiti vrijeme, znanje i trud. U tome je puno lakše uspjeti ukoliko su obje životinje mlade, ali i u vašoj situaciji se to može postići.

Psi i mačke su različite vrste pa je i njihova neverbalna komunikacija drugačija. Zato je bitno poznavati barem osnove te komunikacije kod obje vrste. O načinima pseće komunikacije već je bilo riječi u ovoj kolumni, a budući da imate trogodišnjeg psa, nadam se da ste do sad upoznali osnove njegova govora tijela.

Ovo navodim zato što je lakše utjecati na psa nego na mačku koje su poznate po svojoj neovisnosti. Mačke su isto tako teritorijalne životinje što trebamo uvažiti da bismo što lakše i bezbolnije ostvarili miran i zadovoljan suživot za sve. Sve to treba postizati postupno, a njihova upoznavanja je najbolje unaprijed isplanirati i ostaviti što manje mogućnosti za neplanirane i neželjene događaje.

Američki stafordski terijer je vrlo jak i uz to eksplozivan i brz pas tako da vaš dečko u svakom trenutku mora svog psa imati pod kontrolom. Mužjak te pasmine mora biti dobro odgojen i socijaliziran, te naučen osnovne zapovijedi poslušnosti. Te naredbe će vam uveliko olakšati upoznavanje vaših ljubimaca, a pas će svojim ponašanjem umiriti mačku kojoj neće predstavljati prijetnju.
Njegovo cviljenje i potezanje prema mačkici govori da je potrebno još poraditi na poslušnosti psa. To zaista ne bi trebao biti problem jer je američki stafordski terijer pas koji to vrlo lako može usvojiti.
Pravi američki stafordski terijer bi uz to trebao biti odan vlasniku, imati veliku želju da mu ugodi, te biti stabilne naravi. Upravo ta stabilnost naravi i njegova svjesnost o svojoj snazi će vam olakšati njihovo međusobno upoznavanje.

Što učiniti konkretno?

Prije nego vaš dečko i njegov pas dođu do vas, psa je potrebno istrčati i poigrati se s njim te kroz igru i šetnju usavršavati naredbe poslušnosti. Kod vas u stanu pas mora biti na povodcu, a vlasnik mora biti smiren i siguran te unaprijed odrediti mjesto za psa.

Vlasnik treba biti blizu psa tako da ga može nagraditi za željene reakcije ili korigirati za neželjene. Mački je potrebno ostaviti dovoljno prostora da osmatra došljaka, a većina mačaka će to najradije učiniti s povišene pozicije. I psi i mačke upoznaju živa bića, prostore i stvari preko mirisa, tako da umornom i žednom psu pored zdjelice s vodom možete položiti nekakvu krpicu na kojoj je maca boravila.

Pas će na taj način posredno upoznavati mačku, a budući da mu je zdjelica s vodom pozitivno iskustvo, uz nju će asocirati i mačku.

Isto tako možete postupiti i s mačkicom koja će prilikom hranjenja ili igre posredno upoznavati psa kroz miris njegovih stvari. Upoznavanje životinja dviju različitih vrsta je proces čije trajanje je nemoguće sa sigurnošću vremenski odrediti, tako da i vi i vaš dečko trebate biti strpljivi, smireni i dosljedni.

Ne smijete odobravati i poticati ponašanja životinja koja su vam u tom trenutku možda simpatična iz ljudske perspektive, već to trebate činiti s njihovim ponašanjima u kojima oni postupno napreduju u sigurnosti i povjerenju prema drugome. Uz dobro odgojenog psa, vrijeme koje je potrebno da to postignete više ovisi o mački koja je mlada i bez negativnih iskustava s psima što će vam isto tako olakšati postizanje željenog.

Psa bi u vašem stanu trebalo u početku ostavljati uvijek na istom mjestu, a mačkicu ne biste smjeli uzimati u ruke i pokušavati je naglo i na silu upoznavati s psom.

Hoće li njih dvoje postati prijatelji ili će samo tolerirati jedno drugo, isto je nemoguće sa sigurnošću reći. Ono što mi ljudi možemo naučiti iz ove situacije jest da drugi i drugačiji ne mora predstavljati prijetnju i opasnost, već da nam može pomoći da upoznajemo svijet gledajući ga iz druge perspektive. piše