Koristite ga?

925

Poznato ulje štiti oči od UV zraka. Ulje sjemenki lana štiti mrežnicu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zrakama, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Toxicology and Industrial Health. Dokaze o zaštitnim svojstvima lanenog ulja znanstvenici na turskom sveučilištu Yuzuncu Yil dobili su nakon eksperimenta na štakorima.

pogled_kroz_saluzineNaime, izložili su laboratorijske štakore UV zrakama, svakodnevno, sat vremena, kroz razdoblje od dva tjedna, dok su u njihovu prehranu uključili ulje lanenih sjemenki ili su ga izostavili. Naknadno su mjerili razine malondialdehida, proteina karbonila, glutationa, glutation peroksidaze i superoksid dismutaze u koži, leći i serumu. Razina unutarnjeg antioksidansa glutationa i superoksid dismutaze povećala se kod životinja koje su uzimale laneno ulje, što znači da su bile bolje pripremljene za suočavanje s oksidativnim stresom. Programirana smrt stanica (apoptoza) mrežnice bila je izraženija kod štakora koji nisu konzumirali laneno ulje, što znači da je ovo ulje uspjelo zaštititi oči.

Lanene sjemenke sadrže desetke hranjivih tvari, uključujući i omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine B1, B2 i C, željezo i cink. One su i preko 100 puta bogatije fitonutrijentom ligninom nego bilo koja druga namirnica. Lignini se u zadnje vrijeme predmeti mnogih istraživanja zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva. Također, oni djeluju protiv bakterija, gljivica i virusa. Prema posljednjim podacima, lignini smanjuju plak koji se nakuplja u žilama pri aterosklerozi za čak 75 posto. piše