U opasnosti ste?

621

Od ovoga se doslovno smanji mozak. Duže stanje povišenog stresa može uzrokovati odumiranje moždanog tkiva i doslovnog smanjenja mozga. Zbog ovoga se znatno povećava i rizik od razvoja demencije. Ako zbog nezadovoljstva u braku, lošeg posla i traumatskih situacija patite od stresa duži vremenski period, mozak bi vam se mogao doslovno smanjiti. A moglo bi doći i do razvoja demencije, tvrde znanstvenici.

masaza_celaKemikalije koje se ispuštaju u krvotok tijekom produženog stanja stresa otrovne su za tkivo mozga. Riječ je o kortikosteroidima koji, ako duže ostanu u krvotoku u tako visokoj koncentraciji, usmrćuju stanice mozga.

Kortikosteroidi nam pomažu ako smo u stanju opasnosti, potiskuju imunološki sustav i povećavaju količinu šećera u krvi.
Na produženo stanje stresa je posebno osjetljiv hipokampus, dio mozga koji je odgovoran za rad memorije. Zbog toga liječnici misle da stres može dovesti do demencije.
Do otkrića se došlo nakon istraživanja PTSP-a kod članova uprave Wall Streetu. Skeniranje mozga pokazalo je da im se mozak nakon terorističkog napada na New York smanjio kao kod starijih osoba koje pate od demencije.

Byram Karasu, profesor psihijatrije na Albert Einstein College of Medicine u New Yorku, kaže: ‘Uzorak je premalen da bismo donijeli čvrst zaključak ali možemo reći da stres djeluje na hipokampus.’

Dodatna istraživanja

Jedno drugo istraživanje s američkim vojnicima u San Francisco Veterans Affairs Medical Centre objavljeno u stručnom časopisu Journal of Neuroimaging, pokazalo je da ratni veterani koji pate od PTSP-a imaju veći gubitak moždanog tkiva.

Prošle je godine skupina znanstvenika poručila da veći stres koji traje u srednjim godinama života povisuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Oni koji su uvijek iznova imali vrlo stresne epizode, imali su čak dvostruko veće šanse oboljeti od demencije nego oni koji su imali mirniji život. piše