Klub stogodišnjaka postaje pretijesan

711

U klubu stogodišnjaka polako počinje gužva. U tom, nekoć doslovice nepostojećem klubu osoba starijih od 100 godina moglo bi se do sredine ovog stoljeća naći šešt milijuna ljudi. Njihov broj već skočio s procijenjenih nekoliko tisuća sredinom prošloga stoljeća na današnjih više od 340.000, s najvećom koncentracijom u SAD-u i Japanu, pokazuju posljednji popisi stanovništva.
Procjenjuje se da će njihov broj u ukupnom stanovništvu do 2050. godine porasti 20 puta, čime će postati najbrže rastući dio populacije.
Sve veći broj stogodišnjaka demografi pripisuju dobroj zdravstvenoj skrbi i kvalitetnoj prehrani čime je smanjena stopa srčanih bolesti i moždanih udara.
Važni čimbenici su životni stil i genetika, a zasluge imaju i liječnici koji su danas spremni agresivnije liječiti ljude poznije dobi.
Japan, poznat po nemasnoj prehrani kojom dominira riba i riža, imat će 2050. najveći broj stogodišnjaka, njih 647.000, ili jedan posto ukupnog stanovništva.
Italija, Grčka, Monako i Singapur, zahvaljujući ugodnoj klimi, također će se moći pohvaliti velikim udjelom stogodišnjaka, od kojih će većina biti žene.
Očekuje se da će se u SAD-u njihov broj do 2050. povećati sa 75.000 na više od 600.000.

Net.hr